HomeSUĐENJE ZA GENOCID U BOSANSKOJ KRAJINI POČINJE 14. JANUARA 2002.
Optužba najavljuje više od 200 svjedoka protiv generala Momira Talića i bivšeg predsjednika Kriznog štaba Bosanske Krajine, Radoslava Brđanina. Suđenje će trajati između 12 i 18 mjeseci. Sudija Hunt

Suđenje Momiru Taliću i Radoslavu Brđaninu za zločine u Bosanskoj Krajini počet će 14. januara slijedeće godine i moglo bi trajati između 12 i 18 mjeseci. Prema podacima koje je, na današnjoj statusnoj konferenciji iznijela tužiteljica Joanna/Džoana Korner, optužba je pripremila 177 svjedoka koji će se pojaviti pred sudom, kao i pisane izjave još 47 svjedoka. Među njima su bivši logoraši i žrtve etničkog čišćenja u sjevero-zapadnoj Bosni kao i vojni i drugi vještaci - koji će potkrepljivati tvrdnje optužbe da su Talić i Brđanin, kao članovi Kriznog štaba Autonomne regije Bosanska Krajina, odgovorni za genocid nad ne-srpskim stanovništvom u tom području, kao i za sve druge zločine u nadležnosti Tribunala.

Tužitelji će morati dokazivati da su optuženi djelovali sa specifičnom namjerom da počine genocid, odnosno unište drugu etničku, vjersku ili rasnu grupu djelomično ili u cijelosti. Dosad je optužba dokazala jednu optužnicu za genocid - onu protiv generala Krstića za zločin u Srebrenici, dok su dvije odbačene - protiv Gorana Jelisića za zločina u Brčkom i Duška Sikirice za zločine u logoru Keraterm. Taj je logor - uz Omarsku, Trnopolje i druge - dio optužnice protiv Talića i Brđanina.

Kako bi dokazala da je Krizni štab "AR Krajine" planirao i proveo etničko čišćenje ne-Srba iz 16 općina sjevero-zapadne Bosne, optužba u predmetu Talić/Brđanin je, pored više od 200 svjedoka i izjava, prikupila i oko 200.000 dokumenata. Brđanin je bio predsjednik Kriznog štaba sa sjedištem u Banja Luci, a Talić je u njemu bio predstavnik vojske.

Obrana je, tokom ove statusne konferencije, prigovarala, u prvom redu, zbog sporosti kojom joj tužitelj objelodanjuje svoj dokazni materijal. Potom je tražila da joj tužitelji dostave i dokaze koje su prikupili o zločinima Armije BiH u nekim od općina Bosanske Krajine. Sudac David Hunt (Dejvid Hant) je na to upozorio obranu da ne pokušava zločine jedne strane opravdati zločinima druge. "Nećemo jedan zločin braniti drugim zločinom", rekao je Talićev francuski advokat Xavier De Roux (Ksavje d Ru), objašnjavajući kako tužiteljeve dokaze iz optužnice protiv nedavno uhapšena tri oficira ABiH treba zato što pokazuju kako je protjerivano i srpsko stanovništvo - što bi obrani pomoglo "da uspostavi uzročno-posljedičnu vezu u događajima u tom području". Sudeći po odgovoru suca, advokati obrane će se ipak morati osloniti na dokaze koje sami prikupe.

Sudac Hunt je, istodobno, oštro kritizirao optužbu zbog neprecizne definicije Talićevih odgovornosti u Kriznom štabu, dok je optužba tvrdila da će navode iz optužnice dokazati na suđenju, kad izvedu sve dokaze kojima raspolažu. Objašnjavajući zašto su tužitelji u nekoliko navrata mijenjali i dopunjavali optužnicu protiv Talića i Brđanina, koji su u pritvoru od ljeta 1999. tužiteljica Korner je navela da - zbog bolje suradnje vlada u regiji - u ured tužitelja stalno pristižu novi dokumenti i dokazi, relevantni za predmet Bosanske Krajine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 68

SUĐENJE ZA ZLOČINE U LOGORU KERATERM: Optuženi priznao krivicu
SUĐENJE MOMČILU KRAJIŠNIKU I BILJANI PLAVŠIĆ: Više od 300 svedoka optužbe
SLUČAJ SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Imenovana trojka "prijatelja suda"
SUĐENJE MOMIRU TALIĆU I RADOSLAVU BRĐANINU: Početak suđenja u januaru sledeće godine
HAŠKI TRIBUNAL: Zakletva novih sudija