HomePOČINJE SUĐENJE ZA GENOCID U BOSANSKOJ KRAJINI
Usprkos brojnim proceduralnim problemima u pripremi suđenja, glavna rasprava u slučaju Radoslava Brđanina i generala Momira Talića, optuženih za genocid u Bosanskoj Krajini, počinje u srijedu, 23. januara

Momir Talić i Radoslav Brđanin u sudnici TribunalaMomir Talić i Radoslav Brđanin u sudnici Tribunala

Bivši predsjednik Kriznog štaba tzv. Autonomne regije Krajina (ARK), Radoslav Brđanin i bivši zapovjednik Prvog Krajinskog korpusa VRS, general Momir Talić, dočekali su, nakon dvije i pol godine u pritvoru Tribunala, početak suđenja. Bivši načelnik krajinskog Centra službi bezbjednosti, Stojan Župljanin, koji se nalazi na istoj optužnici, neće se, barem za sada, pridružiti svojim bivšim kolegama, jer je i dalje nedostupan tribunalu, odnosno u bjegstvu.

Odluku o početku glavne rasprave donio je predsjedavajući sudskog vijeća, malteški sudija Karmel/Carmel Agius, usprkos protivljenju odbrane dvojice optuženih, koja smatra da im je -zbog složenosti slučaja i obimnosti dokaznog materijala - potrebno još vremena za pripremu. Tvrdnje Brđaninovog američkog zastupnika Džona Akermana/Johna Ackermana i Talićevog francuskog branitelja, Ksavijera d Rua/Xaviere de Rouxa, da im je tužiteljstvo uskratilo dokumenta potrebna za pripremu odbrane, bili su osnovni razlozi za kasni početak suđenja.

Razlog kašnjenja bi, pored toga, mogla biti i činjenica da je tužiteljstvo - koje će na ovom suđenju predstavljati Džoana/Joanna Korner iz Velike Britanije - čak četiri puta mijenjalo i dopunjavalo optužnicu za Bosansku Krajinu. Brđanin i Talić se terete za kampanju genocida u Krajini, čiji je cilj - po optužnici - bio "da se u cijelosti, ili dijelom, unište bosanski Muslimani i bosanski Hrvati, kao nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa". Pored genocida, optuženi se terete i za zločine protiv čovječnosti, teška kršenja Ženevskih konvencija i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Oba optužena su se čak četiri puta - nakon svake izmjene optužnice - izjasnili da nisu krivi ni po jednoj od njenih tačaka. Optužba je, međutim, najavila da će dokazati njihovu odgovornost za zločine u svakoj pojedinačnoj općini koja je bila uključena u ARK, pa će, tako, suđenje otpočeti dokaznim postupkom za Banja Luku, a nastavit će se općinama Prijedor, Kotor Varoš, Sanski Most, Ključ, Bosanska Gradiška i drugim. Optužba je, također, najavila da će pokazati kako su optuženi namjerno i svjesno provodili kampanju genocida. Kao primjer da su optuženi djelovali s takvom namjerom navodi se Brđaninova izjava da u Banja Luci može ostati "samo tri posto Muslimana", kao i Talićeva ocjena da "lokalne vlasti suviše sporo izbacuju Muslimane i Hrvate iz Banja Luke".

Suđenje Brđaninu i Taliću će, kako se procjenjuje, trajati najmanje dvije godine.

Petar Finci


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 86

SUĐENJE ZA GENOCID U BOSANSKOJ KRAJINI: Počelo suđenje Radoslavu Brđaninu i generalu Miomiru Taliću
SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": Završen dokazni postupak optužbe na suđenju za mostarske zločine
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Stradanja djece u opkoljenom i granatiranom Sarajevu