Home"DREVNE PLEMENSKE MRŽNJE" SU IZMISLILI ZAPADNJACI
Svjedočenje američkog eksperta za povijest Balkana, dr Roberta Donje, na suđenju Radoslavu Brđaninu i generalu Momiru Taliću, optuženima za genocid u Bosanskoj Krajini

Robert Donia, svjedok na suđenju Milomiru StakićuRobert Donia, svjedok na suđenju Milomiru Stakiću

"Ideja da se južni Slaveni ubijaju već vjekovima i žive u stalnoj mržnji pojavila se kod zapadnih posmatrača. To je njima odgovaralo, omogućavalo im je da se distanciraju od događaja na Balkanu. I tu ideju su prihvatili neki nacionalisti koji su željeli da istoriju sopstvenih naroda predstave kao niz represalija i činova nasilja koji su počinjeni nad njihovim narodom." Ovo je u današnjem nastavku suđenja Radoslavu Brđaninu i generalu Momiru Taliću, optuženima za genocid u Bosanskoj Krajini, rekao prvi svjedok tužilaštva, američki povjesničar, dr Robert Donja/Donia.

Dr Donja već je "iskusan" u ulozi svjedoka u haškom tribunalu. Njegovo iscrpno poznavanje historije južnih Slavena, te brojne publikacije koje je o toj temi objavio, bile su razlog što je već četiri puta pozvan od strane tužilaštva da prezentira povijesne činjenice koje su prethodile sukobima u bivšoj Jugoslaviji.

Na početku svog petog svjedočenja pred Tribunalom, dr Donja je sudskom vijeću pojasnio pozadinu događaja u Bosanskoj Krajini 1992. godine - počev od osnivanja 'krajina' u vrijeme Otomanske imperije, preko razvoja nacionalnih pokreta na Balkanu u devetnaestom stoljeću, sve do, kako je rekao, 'dva ključna događaja koji su prethodili izbijanju sukoba: raspada Saveza komunista Jugoslavije i održavanja prvih višestranačkih izbora 1990. godine'. Nakon što se kratko osvrnuo na rat u Sloveniji i Hrvatskoj, dr Donja je prešao na glavni dio svog izlaganja - detaljnu analizu uspostavljanja tzv. 'srpskih općina', koje su, po njemu, planirane već od 1990. godine i koje su, kao paralelni organi vlasti, omogućili SDS da pripremi 'teren' za kasnije događaje.

Svjedočenje dr Donje nastavlja se sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 86

SUĐENJE ZA GENOCID U BOSANSKOJ KRAJINI: Počelo suđenje Radoslavu Brđaninu i generalu Miomiru Taliću
SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": Završen dokazni postupak optužbe na suđenju za mostarske zločine
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Stradanja djece u opkoljenom i granatiranom Sarajevu