HomeTEROR BANJALUČKOG "CRVENOG KOMBIJA"
Na suđenju Radoslavu Brđaninu i generalu Momiru Taliću, optuženim za genocid u Bosanskoj Krajini, opisan teror koji je 1992. u Banja Luci provođen iz zloglasnog "Crvenog kombija"

Od proljeća 1992. crveni kombi predstavljao je najveću opasnost za Bošnjake u Banja Luci, rekao je na suđenju Radoslavu Brđaninu i Momiru Taliću svjedok "BT22", koji je svjedočio sa zaštićenim identitetom. Svjedok, koji je prije rata bio neovisni poduzetnik, je iz osobnog iskustva mogao vijeću potvrditi navode optužbe da su brojni Banjalučani, od kojih je bar dvadeset poimenice nabrojao, bili zlostavljani i prebijani u ovom kombiju.

Crveni kombi je obilazio kuće banjalučkih Bošnjaka i Hrvata, ili su žrtve pronalažene u "racijama" na pijacama i u kafićima. Policajci u plavim maskirnim uniformama, rekao je svjedok, pretresali su kuće i odvodili ljude do kombija, u kojem su ih prebijali bejzbol palicama. Vrata kombija u tim prilikama bila su širom otvorena, kaže svjedok, da bi "zastrašili i otjerali nesrpsko stanovništvo" iz Banja Luke. Svi koji su izašli iz ovog kombija, tvrdi, bili su vidno pretučeni, sa podlivima po cijelom tijelu i teškoćama u kretanju. Mnogi od pretučenih su danima poslije susreta s kombijem mokrili krv.

"Oni su prosto orgijali", rekao je svjedok. "Muka Bošnjaka je bila njihovo zadovoljstvo."

Svjedok je sudu opisao i svoj osobni susret sa ovim kombijem. Rekao je kako su u zimu 1992. sedam pripadnika jedinice došli u njegov stan, "radi provjere". Nakon pretresa, svjedoku su naložili da sjedne u kombi i, prema listi koju su sa sobom donijeli, pokaže kuće banjalučkih članova SDA. Pored svake kuće, rekao je svjedok, kombi je zaustavljen i sedmorka je, naoružana palicama, ulazila. Vrata kombija su ostavljali otvorena da bi komšije vidjele ko je doveo zloglasni kombi do kuće. "Natjerali su me da obavim njihov prljavi posao," rekao je svjedok. Niko iz kuća nije izveden, kaže svjedok, ali je unutrašnjost razvaljena. Svima do čije ih je kuće doveo, zaključio je svjedok, policajci su rekli da "nemaju šta čekati" u Banja Luci.

Sumirajući svoje svjedočenje o prilikama u Banja Luci do novembra 1993, kada je napustio grad, svjedok "BT 22" je rekao kako je ubjedljivo najveće zlo u to vrijeme bio crveni kombi. "Oni su toliko mladosti uništili i toliko ljudi prognali" rekao je, "da se to nikada ne smije zaboraviti."

Svjedočenje "BT22" nastavlja se poslijepodne, kada će započeti kontra ispitivanje odbrane.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 98

SVEDOČENJE VETONA SUROIJA: Šta je Milošević znao i o čemu je odlučivao?
SUĐENJE ZA GENOCID U PRIJEDORU: Počelo suđenje dr Milomiru Stakiću
SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": Ko je rušio mostarske spomenike kulture
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Masakr u redu za vodu u sarajevskom naselju Dobrinja
SLUČAJ BRĐANIN-TALIĆ: Teror banjalučkog "crvenog kombija"
SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Da li je jugoslovenski oficir odao vojne tajne neprijatelju?