HomeBRIŽNO PLANIRANO ISELJENJE
Kakvu je ulogu u etničkom čišćenju Banja Luke imala "Agencija za iseljavanje", poznata još i kao "Brđaninova agencija"?

"Svakog utorka i srijede iz Banja Luke su išla po tri autobusa 'Agencije za iseljavanje' - po jedan u svakom od tri moguća pravca: Hrvatsku, Srbiju i na teritoriju pod kontrolom Armije BiH. Kada taj broj pomnožite sa brojem nedjelja u godini, lako dođete do broja od oko 15.000 ljudi godišnje, rekao je banjalučki odvjetnik Amir Džonlić u današnjem nastavku suđenja Radoslavu Brđaninu i generalu Momiru Taliću, optuženima za genocid u Bosanskoj Krajini. Ukupno je, što preko Agencije, što na druge načine, iz Banja Luke iseljeno oko 50.000 Bošnjaka i oko 30.000 Hrvata, smatra Džonlić.

Procedura koju se moralo zadovoljiti da bi "iseljenik" dospio na spisak ove agencije, koju su u gradu zvali "Brđaninova agencija", bila je više nego komplicirana, rekao je svjedok. Najprije je bilo potrebno u policiji odjaviti mjesto boravka u Banja Luci, a potom je slijedio niz od petnaestak ustanova u kojima su pribavljane različite potvrde: Sekretarijat narodne odbrane, općinski sud, katastar, sve javne komunalne službe...

Potvrde, međutim, nisu bile dovoljne. Svaki iseljenik je morao na račun Ministarstva odbrane uplatiti oko 350 njemačkih maraka. Predstavnici SDA, rekao je Džonlić, javno su se usprotivili plaćanju nameta Ministarstvu odbrane, pa je, nakon intervencije UNHCR, ova taksa ukinuta. Ostala je, ipak, administrativna taksa od 50 njemačkih maraka, koju je trebalo platiti prilikom izjave o dobrovoljnom napuštanju grada.

Sa svim dokumentima, potencijalni iseljenik bi, nakon dodatne uplate od 100 njemačkih maraka, konačno dospio na jedan od spiskova "Brđaninove agencije." Nakon toga je mogao odlučiti u kojem pravcu želi ići – u pravcu Travnika, gdje nisu puštani vojno sposobni muškarci, preko Okučana do Hrvatske ili, preko "koridora", u pravcu Srbije. Bez obzira na pravac odlaska, rekao je Džonlić, "iseljenicima" je bilo dozvoljeno ponijeti samo osobne stvari i najviše 300 njemačkih maraka. "Svi aspekti iseljenja bili su vrlo pažljivo planirani od strane srpskih vlasti", zaključio je Džonlić.

Petar Finci


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 91

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Slobodan Milošević se brani... i napada
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: U Sarajevu je sve bilo meta
SUĐENJE ZA BOSANSKI ŠAMAC: Bosanski Šamac - grad logor
SUĐENJE ZA GENOCID U BOSANSKOJ KRAJINI: Svedok optužbe hvali optuženog generala