Home"TAJANSTVENA PORUKA" IZ GROBOVA
Na suđenju Radoslavu Brđaninu i Momiru Taliću, svjedok Muhamed Filipović iz Ključa govorio o utjecaju medijske propagande na razbuktavanje nacionalne mržnje i sukoba u Bosanskoj Krajini

"Julskih i avgustovskih dana 1941. u Ključu i okolnim selima Paležu, Klenu i Vrhpolju izvršen je stravičan zločin nad nevinim, nemoćnim i poniženim srpskim narodom. Pedeset godina nismo slušali tajanstvenu poruku njihovih grobova, a oni su nas svojom žrtvom zadužili da budemo pravedan tumač istorije."

To je stajalo u pozivu Srpske pravoslavne crkve na liturgiju žrtvama u Drugom svjetskom ratu, koji je krajem jula 1991. u više navrata emitovan u programu Radio Ključa. Jedanaest godina kasnije taj poziv je ponovo pročitan u sudnici Haškog tribunala na procesu Radoslavu Brđaninu i Momiru Taliću, optuženim za genocid i zločine protiv čovječnosti, počinjene u Bosanskoj Krajini 1992. Tužilac Džoana (Joanna) Korner je zatražila da se ovaj proglas sveštenika i lokalnih lidera Srpske demokratske stranke uvrsti u dokazni spis.

"Ako se ima na umu da su politički čelnici krajiških Srba, tada uzdržanije, a kasnije otvoreno, u javnim nastupima, redovno upotrebljavali sintagmu 'ustaško-muslimanska koalicija', koja pola vijeka nanosi zlo Srbima, nije teško zamisliti kako je trebalo odgonetnuti 'tajanstvenu poruku' i biti 'pravedan tumač istorije' ", rekao je Ključanin Muhamed Filipović, kojeg je Tužilaštvo pozvalo da svjedoči na suđenju u predmetu "Krajina".

On je naglasio da su te i takve "poruke" posebno intenzivirale nakon što su srpski nacionalisti i JNA preoteli relej TV Sarajevo na Kozari i "preusmjerili" program ka Televiziji Beograd, to jest RTS. Ni osnivanje nacionalnih stranaka, ni zbivanja u Sloveniji i Hrvatskoj nisu, po ocjeni svjedoka, toliko utjecali na izbijanje međunacionalne mržnje i svega onog što je uslijedilo u Ključu i cijeloj Krajini, koliko propaganda beogradskog televizijskog studija.

"Mi smo u Ključu, koji je bio pola-pola, srpsko-muslimanski grad, i u ljeto 1991. i mjesecima poslije, kao decenijama prije, živjeli i radili zajedno i u slozi. Do osvajanja releja još se sjedilo zajedno i sugrađanski i komšijski se družilo. Ključnu ulogu u razbijanju tog suživota odigrao je upravo tadašnji program beogradske televizije," rekao je svjedok.

Da bi to ilustrovao, ispričao je anegdotu koju prenosimo doslovno: "Dođemo ujutro na posao i pijemo zajedno kahvu, mi Muslimani i Srbi, i komentarišemo šta je bilo prethodne noći. Nakon što je preuzet relej na Kozari, jednog dana rekoh: ljudi moji, ako nastavim gledati program TV Beograd, postaću veći četnik od vas."

Tad su se zajedno nasmijali tome, prisjećao se Filipović, ali i dodao da u danima, mjesecima i godinama koje su uslijedile nije bilo razloga i prilike za smijeh. "Tajanstvene poruke iz grobova", po njegovim riječima, postale su manir, proširile su se kao zaraza svim medijima koje bi osvojio SDS. Svakodnevne propagandne tirade o ugroženosti i obespravljenosti Srba, pozivi na udruživanje, isticanje kako je došao trenutak pravde i istine, učinili su najprije, kako je tvrdio svjedok, da se i najčvršća prijateljstva ugase, da nastane opšte zahlađenje odnosa, nepovjerenje i napetost, poslije čega je uslijedilo nasilno "preuzimanje vlasti" i niz zločina, koje je pobrojala optužnica protiv Radoslava Brđanina i Momira Talića.

Brđaninu, koji je "imao vodeću ulogu u preuzimanju vlasti od strane SDS", na teret se između ostalog, stavlja upravo "kampanja propagande, koja je bila suštinska komponenta plana SDS za stvaranje srpske države" S tim u vezi se u optužnici kaže: "Radoslav Brđanin je omogućio etničko čišćenje time što je obezbijedio da svi instrumenti državne moći, među kojima su i mediji, budu u rukama onih koji su predano podržavali etnički čistu srpsku državu".

Mada optužba protiv Brđanina i generala Momira Talića ne "sugeriše da su lično fizički izvršili krivična djela", oni su po "odgovornosti nadređenog" krivi za sve što su počinili njihovi podređeni. Zato se u optužnici njima na teret između ostalog stavljaju "ubistva više ljudi" u selima ključanske opštine Pudin Han, Begići, Vrhpolje, Prhovo i Velagići, te osnivanje "logora i zatočeničkih objekata", među kojima je i zloglasna Manjača.

Među hiljadama žrtava iz opštine Ključ je i svjedokov brat, Omer Filipović. Obojica su, kao ugledni građani Ključa i odbornici u Skupštini opštine, uhapšeni i sprovedeni u logor Manjača. Omer se nikada nije vratio, a svjedoka je spasio Međunarodni crveni krst, kad ga je, teško oboljelog nakon batinanja u Manjači, prebacio u Englesku.

"O zločinima iz 1992. svjedoče masovne grobnice koje se otkopavaju do dana današnjeg. Moja je želja da ti grobovi ni sada ni u buduće ne šalju nikakve tajanstvene poruke. Neka se pravda definitivno ustanovi na ovom međunarodnom sudu," zaključio je svoje svjedočenje Muhamed Filipović.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 114

ŽRTVE IZ IZBICE: Da li su u redovima OVK bili starci i invalidi?
KOMŠIJE IZ KLJUČA : Kako je pokojni Jovo dobio pušku
PORICANJE NEPORECIVOG: Tribunal ogorčen negiranjem srebreničkih zločina
PRIJEDORSKA "KNJIGA MRTVIH": Nestale nije imao ko da prijavi
VOJNA EKSPERTIZA KOSOVSKE KAMPANJE: Vojska je postupala po naređenjima sa vrha