HomeGENERALA NEMA KO DA BRANI
Zbog "neopravdanog odsustva" branitelja generala Talića, odbrana Radoslava Brđanina podnijela danas preliminarni zahtjev za odvajanje slučaja, odnosno zasebna suđenja dvojici optuženih za genocid u Bosanskoj Krajini

Momir Talić i Radoslav Brđanin u sudnici TribunalaMomir Talić i Radoslav Brđanin u sudnici Tribunala

Od dosadašnjih dvanaest radnih dana suđenja za genocid u Bosanskoj Krajini, francuski branitelj generala Momira Talića, Xaviere de Roux/Ksavijer de Ru, prisustvovao je samo na šest, dok se pomoćni branitelj, Michele Pitron/ Mišel Pitron pojavio samo dva puta. Nijedan od zastupnika nije se, pritom, pojavio cijele druge nedjelje zasjedanja, a njihov klijent nije o tome bio obaviješten niti su mu objašnjeni razlozi njihovog odsustva. Briga o interesima optuženog za najteži zločin - genocid - prepuštena je Nataši Fevo/Fevaut, pravnoj saradnici dvojice francuskih branilaca.

Na odsustvo branilaca prva je, prošle sedmice, skrenula pažnju tužilac Džoana/Johana Korner, ukazujući da ne želi da to bude osnov za žalbu generala Talića, kada i ako bude osuđen. Danas je reagovala i odbrana Radoslava Brđanina, drugog optuženog za genocid u Bosanskoj Krajini. Njegov američki branitelj, Džon Akerman/John Ackerman je od vijeća preliminarno zatražio odvajanje slučaja njegovog klijenta od slučaja generala Talića jer, kako je rekao, ako se ova "vrlo neprikladna situacija" nastavi... može se očekivati da dođe do "velikih odlaganja", pa i "obnavljanja cijelog slučaja".

Da bi se ovo spriječilo, predsjedavajući sudskog vijeća, malteški sudija Carmel Agius/Karmel Agijs je danas najavilo da neće "dozvoliti nikakve igre". U tom smislu vijeće je danas saopštilo usmenu odluku u kojoj se, između ostalog, ističe da su "prava optuženog imperativ ovog vijeća" te da će sud, u slučaju da se nedolazak branitelja nastavi, "primijeniti oštrije mjere". "Pri tome mislim na konačne mjere," pojasnio je sudac Agius. Prevedena u svakodnevni jezik, ova odluka znači upozorenje Talićevim braniteljima da se u skoroj budućnosti mogu suočiti sa razrješenjem od dužnosti zastupnika pred Međunarodnim tribunalom.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 89

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Prva sedmica suđenja
SUĐENJE ZA ZLOČINE U LAŠVANSKOJ DOLINI: Tihomir Blaškić u očekivanju rasprave o žalbi
SUĐENJE ZA GENOCID U BOSANSKOJ KRAJINI: Generala Momira Talića nema ko da brani
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Srednjevekovna glad i žeđ u opsednutom Sarajevu