Home"NISAM KRIV" ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI
Prvo pojavljivanje Radoslava Brđanina pred sudijama haškog Tribunala

Radoslav Brđanin u sudnici TribunalaRadoslav Brđanin u sudnici Tribunala

Radoslav Brđanin, bivši predsjednik srpskog Kriznog štaba za bosansku Krajinu, izjasnio se danas da se ne osjeća krivim za optužbe koje mu na teret stavlja haški tužitelj.

Optuženi Brđanin se danas prvi put pojavio pred sucima haškog Tribunala, nakon sto je 6. jula uhapšen u Banja Luci u akciji britanskih pripadnika SFOR i prebačen u Pritvorsku jedinicu UN u Scheveningenu, kraj Haga. Brđanin je optužen za progon Bošnjaka i Hrvata na političkim, rasnim ili vjerskim osnovama, što je pravno kvalificirano kao zločin protiv čovječnosti. Optužnica ga tereti da je, kao predsjednik Kriznog štaba Bosanske Krajine, dakle kao osoba na najvažnijem položaju u izvršnoj vlasti te regije, kreirao i provodio politiku etničkog čišćenja ne-Srba iz područja koja su proglašena srpskim.

Zločini koji se stavljaju na teret optuženome uključuju deportaciju i ubijanja ne-Srba, uništenje bošnjačkih i hrvatskih kuća i vjerskih objekata, te zatvaranja i mučenja u logorima u Prijedoru, Sanskom Mostu i Kotor Varoši. Tokom 1992. godine, kako se navodi u optužnici, iz Bosanske Krajine je etnički očišćeno vise od 100.000 Bošnjaka i Hrvata.

Optužnica je potvrđena 14. marta ove godine, ali je do hapšenja zadržana "pod pečatom" Tribunala. Brđanin je do 1994. godine bio član SDS. Jedno je vrijeme bio potpredsjednik i ministar u vladi Republike Srpske, a u vrijeme hapšenja je, kao lider male Narodne partije, bio poslanik u skupštini Republike Srpske.

Sudsko vijeće u predmetu protiv Brđanina čine Antonio Cassese, David Hunt i Florence Mumba. Nakon izjašnjavanja optuženika, strane u postupku mogu započeti predraspravne pripreme. Međutim, Brđanin još nije izabrao stalnog branitelja. Pri prvom pojavljivanju pred sudom privremeno ga je zastupao Britanac Michael Greaves/Majkl Grivz. Tužitelji u ovom predmetu biti će James Stewart/Džejms Stjuart i Ana Richterova/Rihterova.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm