Home



ZAKAZANO PRVO POJAVLJIVANJE BRĐANINA PRED SUDIJAMA




Bivši predsjednik Kriznog štaba Srpske autonomne oblasti Bosanska Krajina će se u ponedjeljak 12. jula izjasniti da li je kriv - ili nevin - za (ne)djela kojim ga tereti tužitelj Haškog tribunala

Radoslav Brđanin, bivši predsjednik srpskog Kriznog štaba za Bosansku Krajinu, u ponedjeljak (12. jula) će se pred sudskih vijećem Haškog tribunala izjasniti o optužbama koje mu na teret stavlja tužitelj, izvijestio je danas Tribunal.

Brđanin je optužen progon Bošnjaka i Hrvata na političkim, rasnim ili vjerskim osnovama, što je pravno kvalificirano kao zločin protiv čovječnosti. Optužnica ga tereti da je, kao predsjednik Kriznog štaba Bosanske Krajine, kreirao i provodio politiku etničkog čišćenja ne-Srba iz područja koja su proglašena srpskim. Zločini koji se stavljaju na teret optuženome uključuju deportacije i ubijanje, uništenje bošnjačkih i hrvatskih kuća i vjerskih objekata, te zatvaranja i mučenja u logorima u Prijedoru, Sanskom Mostu i Kotor Varoši.Tokom 1992. godine iz Bosanske Krajine je etnički očišćeno vise od 100.000 Bošnjaka i Hrvata, navodi se u optužnici.

Britanski komandosi u sastavu pripadnici SFOR uhapsili su Brđanina u Banja Luci 6. jula nakon čega je prebačen u haški pritvor. Optužnica je potvrđena 14. marta ove godine, ali je zadržana "pod pečatom" Tribunala do njegova hapšenja. Brđanin je do 1994. godine bio član SDS, a do hapšenja je, kao lider male Narodne partije, bio poslanik u skupštini Republike Srpske.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL




TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm