HomeBRĐANIN NE MOŽE U POSETU ROĐACIMA
Žalbeno veće odbilo zahtev Radoslava Brđanina da bude privremeno pušten na slobodu kako bi posetio svoje “rođake lošeg zdravlja” u Banja Luci. Tužilaštvo se usprotivilo zahtevu optuženog ukazujući da bi “bilo razumno očekivati da će njegova poseta uznemiriti žrtve i svedoke”, kao i da poseta rođacima ne potpada pod “posebne okolnosti.”

Radoslav Brđanin u sudnici TribunalaRadoslav Brđanin u sudnici Tribunala

Žalbeno veće, pred kojim bivši šef Kriznog štaba Autonomne Republike Krajina (ARK) Radoslav Brđanin čeka konačnu presudu za zločine nad nesrbima u tom delu BiH, odbilo je njegov zahtev za privremeno puštanje na slobodu. Brđanin je hteo da poseti svoje bliske rođake koji «zbog narušenog zdravlja nisu u mogućnosti da posete njega». U svom podnesku je obećao da će ta poseta biti ograničena na opštine Banja Luka i Čelinac, da će se policiji Republike Srpske javljati svaki dan, te da će izbeći kontakt sa bilo kojim svedokom iz njegovog predmeta.

Iako nema indicija da će optuženi ugroziti svedoke, tužilaštvo je u odgovoru na njegov zahtev ukazalo da je «razumno očekivati» da bi njegov odlazak u Krajinu mogao da «uznemiri žrtve, svedoke i druge koji tamo žive», pošto se radi o području gde su počinjeni zločini za koje je Brđanin prvostepenom presudom 1. septembra 2004. godine osuđen na 32 godine zatvora.

Osim toga, optužba smatra da ne postoje «posebne okolnosti» za puštanje na privremenu slobodu kao što su smrt bliskih rođaka ili pomen ranije preminulima. Taj argument je prihvatilo Žalbeno veće, pojašnjavajući da optuženi nije pružio dokaze da se rođaci koje želi da poseti nalaze u teškom zdravstvenom stanju, a da njegova želja da «prosto provede vreme sa svojim rođacima» nije dovoljan razlog za privremeno oslobađanje.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 311

PRESUDA: Genocid se morao sprečiti i kazniti
NEVIN ALI UVREĐEN: Počinje suđenje zapovednicima OVK
"ZBRINJAVANJE": Jedan pukovnik, dva predsednika i hiljade leševa
INSAJDER IZ HELIODROMA: Radni dan ravnatelja logora
DOKAZI I PORICANJE: Čija je "krmača" pogodila sarajevsku televiziju?
SIMPTOMI KAJANJA: Zelenović na pregledu kod sudije Molotoa