HomeBRĐANIN OSUĐEN NA 32 GODINE ZATVORA
Bivši predsednik Kriznog štaba takozvane Autonomne regije Krajina proglašen je krivim po osam od ukupno 12 tačaka optužnice koja ga tereti za zločine počinjene od aprila do decembra 1992. u severozapadnoj Bosni i Hercegovini

Radoslav Brđanin u sudnici TribunalaRadoslav Brđanin u sudnici Tribunala

Radoslav Brdjanin, bivši predsednik Kriznog štaba takozvane Autonomne regije Krajina (ARK), osudjen je danas na 32 godine zatvora. Pretresno veće proglasilo je Brdjanina krivim po osam od ukupno 12 tačaka optužnice koja ga tereti za zločine počinjene od aprila do decembra 1992. u severozapadnoj Bosni i Hercegovini, odnosno u 13 opština u sastavu tadašnje ARK.

Brdjanin je proglašen krivim za progone nesrpskog stanovništva na političkim, rasnim i verskim osnovama, hotimično lišavanje života, mučenja, bezobzirno razaranje gradova, sela i naselja koje nije opravdano vojnom nuždom, kao i za namerno uništavanje verskih institucija. S druge strane, Pretresno veće je zaključilo da tužilaštvo nije izvan razumne sumnje dokazalo Brdjaninovu odgovornost za genocid i saučesništvo u genocidu, istrebljenje i uništavanje i prisvajanje imovine koje nije opravdano vojnim razlozima.

Mada je ocenilo da su “ciljani značajni delovi zaštićenih grupa: bosanskih Muslimana i Hrvata, da je veliki broj civila ubijen a da su mnogima, u zatočeničkim objektima širom ARK, nametani uslovi života sračunati da dovedu do njihovog fizičkog uništenja... Pretresno veće je zaključilo da tužilaštvo nije dokazalo da su ti zločini počinjeni sa namerom da se zaštićene etničke grupe “unište kao takve”, što je uslov da bi se neki zločin proglasio genocidom. Umesto s genocidnom, ti zločini su po oceni sudija počinjeni s namerom da se te grupe prisilno rasele, kako bi se etnički očistilo područje ARK.

Radovan Brdjanin je, zaključilo je veće, bio ne samo “formalni predsednik”, već i “ključna ličnost” Kriznog štaba i stajao je iza svih njegovih glavnih odluka. U sažetku presude navode se tri vrste odluka Kriznog štaba koje su sprovodili opštinski organi, policija i, u nekim slučajevima, vojska. Te odluke odnosile su se na otpuštanje Muslimana i Hrvata, njihovo razoružanje i prisilno raseljavanje nesrpskog stanovništva. To odluke su, po oceni veća, bile od vitalnog značaja za ukupni uspeh etničkog čišćenja i u značajnoj su meri doprinele ostvarivanju strateških ciljeva koje je proklamovala Skupština RS.

Radoslav Brdjanin je, prema rečima njegovog američkog branioca Džona Akermana/John Ackerman, bio “pomalo šokiran presudom”, naročito visinom kazne. Akerman dodaje da će “svakako uložiti žalbu.”


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 202

UVODNA REČ: Miloševićeva verzija istine i vizija istorije
PRESUDA: 32 godine zatvora za etničko čišćenje Bosanske Krajine
GRANICE CRTANE KRVLJU: Da li su zločini planirani u vrhu SDS
PROMENA ULOGA: Dodeljeni advokati Slobodanu Miloševiću
"BEGUNCI" U HAGU: Predstavljena engleska verzija dokumentarca o Karadžiću i Mladiću