HomeBRĐANIN USKORO PRED ŽALBENIM VEĆEM
Rasprava o žalbama odbrane i optužbe na presudu kojom je Radoslav Brđanin osuđen na 32 godine zatvora biće uskoro zakazana

Radoslav Brđanin u sudnici TribunalaRadoslav Brđanin u sudnici Tribunala

Rasprava o žalbama odbrane i optužbe u postupku protiv Radoslava Brđanina će "uskoro biti zakazana", budući da su sve pripreme završene, konstatovano je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku predžalbeni sudija Muhamed Šahabudin/Mohamed Shahabuddeen.

On je tokom kratkog zasedanja podsetio strane na dosadašnji tok žalbenog postupka koji je započeo mesec dana nakon izricanja presude, 1. septembra 2004. godine. Radoslav Brđanin, bivši predsednik Kriznog štaba takozvane Autonomne regije Krajina je proglašen krivim za ubistva, progone, deportacije, prisilno premeštanje i mučenja nesrpskog stanovništva u BiH tokom 1992. godine, kao i bezobzirno razaranje gradova i sela i uništavanje ili nanošenje štete verskim objektima.

Osuđen je na 32 godine zatvora, iako ga je Pretresno veće oslobodilo odgovornosti za genocid, saučesništvo u genocidu i zločin istrebljenja, za šta ga je takođe teretila optužnica. Tužilaštvo je zbog toga 30. septembra 2004. uložilo žalbu na oslobađajući deo presude, dok se odbrana dan kasnije žalila na presudu i visinu kazne.

Tokom rasprave strane će iznositi argumente o osnovama svojih žalbenih podnesaka, a reč će dobiti i predstavnik Udruženja branilaca u Tribunalu koje je pozvano da se u svojstvu Prijatelja suda (amicus curiae) izjasni o pitanju "udruženog zločinačkog poduhvata" kao kategorije na osnovu koje se optuženi može proglasiti krivim za zločine koje nije fizički počinio.

Međutim, kako je danas primetio sudija Šahabudin, strane su se složile da je reč o pitanju koje nije od tolike važnosti za ovaj predmet koliko za pravni, teorijski aspekt tog pitanja.

Radoslav Brđanin na današnjoj statusnoj konferenciji nije imao nikakve primedbe na uslove pritvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 255

GENERAL PROTIV GENERALA: Dve verzije jednog sastanka kod predsednika
"ŠESTORKA" IZ HERCEG-BOSNE: Da li se Tuđmanu sudi u odsustvu?
VUKOVARSKA TROJKA: Pogled na bolnicu sa srpske strane Dunava
ODVOJENO ILI ZAJEDNO: Jedno ili četiri suđenja za zločine u Srebrenici
PRITVORENIK I ZATVORENICA: Da li će Krajišnik tužiti Plavšićevu ili će je zvati da ga brani