HomePRESUDA RADOSLAVU BRDJANINU KRAJEM AVGUSTA 2004.
Obrana Radoslava Brdjanina zatražila je danas da optuženi bude oslobodjen po svim točkama optužnice - Brdjaninov Krizni štab ARK je, prema obrani, imao "komedijaški" karakter i bio je "ignoriran" od drugih organa vlasti

John Ackerman, branilac Radoslava BrđaninaJohn Ackerman, branilac Radoslava Brđanina

Obrana Radoslava Brdjanina zatražila je danas da optuženi bude oslobodjen po svim točkama optužnice koja ga tereti za genocid i druge zločine nad ne-srpskim stanovništvom bosanske Krajine.

U svojoj završnoj riječi branitelj John Ackerman/Džon Akerman je ocijenio da je tužiteljstvo "slijedilo pogrešan trag" i "napravilo kulu od karata" kad je za progone Bošnjaka i Hrvata optužilo bivšeg šefa Kriznog štaba Autonomne regije Krajina. Obrana, naime, tvrdi da Brdjanin, kao i tijelo kojim je predsjedavao, nisu imali stvarnu vlast u Krajini, niti su mogli narediti općinama, vojsci i policiji što da čine.

Ackerman kaže da je Krizni štab ARK imao "komedijaški" karakter, izražavajući u svojim saopćenjima "podršku samom sebi", dok je u stvarnosti bio "ignoriran" od drugih organa vlasti.

Obrana ne prihvaća navode iz optužnice prema kojima je Brdjanin, kao "istaknuti član SDS" bio jedan od vodećih ljudi u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" progona Bošnjaka i Hrvata s područja sjever-zapadne Bosne 1992. godine.

"Možda je postojao jedan ili više zajedničkih zločinačkih poduhvata – mi mislimo da ih je bilo vise, po općinama - ali optuženi ni u jednom od njih nije sudjelovao. Takvog poduhvata nije bilo na razini ARK", tvrdi Ackerman.

Tužiteljstvo posebno ističe Brdjaninovu "vodeću ulogu u propagandi" protiv ne-srpskog stanovništva, posebno njegove "ratno-huškačke" govore koji su, prema tužitelju, vodili zločinima i pokazivali Brdjaninove "genocidne namjere". Obrana, medjutim, smatra da su ti govori "krivo protumačeni" u sudnici i da nije dokazano da su "imali efekt" - što bi vodilo krivičnoj odgovornosti.

Završnim riječima tužitelja i obrane zaključeno je sudjenje Brdjaninu, a presuda će, prema najavi suca Carmela Agiusa/Karmel Adžius, biti izrečena krajem augusta.Fotografije
John Ackerman, branilac Radoslava Brđanina
Radoslav Brđanin u sudnici Tribunala


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 188

GENOCID: Pravo ime za srebrenički masakr
MASAKR U KRAVICI: "Vakcinacija" se vrši ubijanjem
PRESUDA U AVGUSTU: Završeno suđenje Radoslavu Brđaninu
KOMANDNA ODGOVORNOST: Šta su zapovednici "znali ili morali da znaju"
ORGANIZOVANO I BEZOBZIRNO: Kako su stradale Savska, Bijela i Drvena?
SICG PROTIV NATO: Tri "vruća krompira" Beograda u Hagu