HomeZAVRŠNE RIJEČI NA SUDJENJU BRDJANINU
Bivši šef kriznog štaba ARK Brdjanin je imao "aktivnu ulogu u planiranju i provodjenju krivičnih djela" na prostoru tzv. Autonomne regije Krajina, navodi tužiteljica Joanna Korner

Radoslav Brđanin u sudnici TribunalaRadoslav Brđanin u sudnici Tribunala

Tužitelji su danas započeli višednevno iznošenje završnih argumenata na sudjenju bivšem šefu Kriznog štaba u Banja Luci Radoslavu Brdjaninu kojeg terete za genocid i druge zločine protiv ne-srpskog stanovništva na prostoru sjevero-zapadne Bosne.

"Brdjanin je imao aktivnu ulogu u planiranju i provodjenju krivičnih djela" na prostoru tzv. Autonomne regije Krajina, što postaje očito "kad se usporede dokumenti Kriznog štaba i dogadjaji u raznim općinama", navodi tužiteljica Joanna Korner. Ona je podsjetila na strateške ciljeve Bosanskih Srba koje je krajem 1991. iznio Radovan Karadžić, a koji su, prema tužitelju, kasnije provodjeni u praksi pomoću SDS-ovih kriznih štabova: od procesa regionalizacije, preko sijanja straha kod Bošnjaka i Hrvata, do preuzimanja vlasti u željenim općinama, izvršenja zločina i nasilnog transfera ne-Srba. Optužnica protiv Brdjanina obuhvaća zločine u općinama Prijedor, Banja Luka, Kotor Varoš, Bosanski Novi, Sanski Most i drugima.

Brdjanin, kao šef Kriznog štaba je, kako ističe optužba, bio predsjednik "najvišeg organa vlasti u ARK" u periodu kad su se počinjeni zločini. Izjava Brdjanina kako podržava stav kolege iz SDS Kalinića da "neprijatelji Srba" trebaju biti vojno uništeni dokazuje, po tužitelju, da je optuženi i sam imao genocidne namjere.

Završna riječ tužiteljica Joanne Korner nastavit će se u utorak i srijedu, a potom će svoje završne argumente iznijeti Brdjaninova obrana.Fotografije
Radoslav Brđanin u sudnici Tribunala
Joanna Korner, tužiteljica u procesu Brdjaninu


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 188

GENOCID: Pravo ime za srebrenički masakr
MASAKR U KRAVICI: "Vakcinacija" se vrši ubijanjem
PRESUDA U AVGUSTU: Završeno suđenje Radoslavu Brđaninu
KOMANDNA ODGOVORNOST: Šta su zapovednici "znali ili morali da znaju"
ORGANIZOVANO I BEZOBZIRNO: Kako su stradale Savska, Bijela i Drvena?
SICG PROTIV NATO: Tri "vruća krompira" Beograda u Hagu