HomeTAKO JE GOVORIO RADOSLAV BRDJANIN
Svedočenje o "zapaljivoj retorici" bivšeg predsednika Kriznog štaba Autonomne regije Krajina kojom je, smatra optužba, predjen prag koji takozvani verbalni delikt deli od ratnih zločina.

Radoslav Brđanin na mitinguRadoslav Brđanin na mitingu

"On je govorio puno i stalno... ali nije govorio ništa dobro. Svaki mu je govor bio govor mržnje."

Tim rečima je zaštićeni svedok BT-94 opisao retoriku Radoslava Brdjanina, bivšeg predsednika Kriznog štaba Autonomne regije Krajina (ARK), optuženog za genocid i druge ratne zločine u severozapadnoj Bosni. Optužnica ga, pored ostalog, tereti da je 1992. i 1993. godine imao vodeću ulogu u propagandnoj kampanji kojom se podsticalo na zločine i koja je predstavljala "suštinsku komponentu plana Srpske demokratske stranke (SDS) za stvaranje srpske države."

Svedok BT-94 je bosanski Hrvat, najverovatnije novinar, koji je u godinama koje pokriva optužnica živeo u Banja Luci i vodio dnevnik o svemu što se u gradu dogadjalo. Beležio je, pored ostalog, javne nastupe četiri vodeće ličnosti banjalučkog SDS - koje je opisao kao "četiri jahača Apokalipse" - medju kojima se svojom "zapaljivom" retorikom posebno isticao Radoslav Brdjanin. Tadašnji predsednik Kriznog štaba ARK je, tvrdi svedok, doživljavao sebe kao "božji dar za mase" i "odlučivao je o životu i smrti" nesrpskih stanovnika Banja Luke i ostalih opština severozapadne Bosne u sastavu ARK.

O tome je BT-94 svedočio još u junu prošle godine, tokom dokaznog postupka optužbe, a u Hag se protekle sedmice vratio na poziv Pretresnog veća, koje je od njega tražilo da dodatno pojasni i argumentuje svoje tvrdnje o pogubnim efektima Brdjaninove retorike.

Najveća Brdjaninova odgovornost, po svedoku, je u tome "što nije bio odgovoran", jer je "morao znati kakve će efekte njegovi zapaljivi govori imati kod primitivnih ljudi ili kod ekstremista, koji su onda činili čuda." Ponudio je sledeći primer:

"Ako neki nacionalni lider pred uspaljenom gomilom kaže: 'Borićemo se za svoje i u sledećih 100 godina oteraćemo nekrsti i poganine' - zna se šta to znači. Kada to slušate vi, časne sudije, vi ćete to odbaciti, ali kada to sluša neki primitivac, frustriran nemaštinom i svime što se dešava... on će biti spreman da učini sve što može kako bi pregazio te nekrsti i poganine."

Brdjaninova "zapaljiva retorika" dobijala je veliki publicitet u medijima - dnevnom listu "Glas Srpski" i lokalnom srpskom radiju i televiziji. Pred sudom je prikazano nekoliko video-inserata njegovih javnih nastupa. Na jednom masovnom mitingu, Brdjanin se ovako obračunava sa onima medju bosanskim Srbima koji su se zalagali za suživot i mir:

"One lijeve snage koje nam ponovo nude zajednički život moraju da znaju da je obaveza svakog Srbina u sledećih sto godina da briše noge o pogan i nekrsta koji je opoganio ovu našu zemlju."

Tokom dokaznog postupka optužbe prikazan je, pored ostalog, i snimak intervjua u kojem Brdjanin odbacuje optužbe za zatočeničke logore poput Omarske, Keraterma i Manjače koji su 1992. postojali u području ARK, i kaže:

"Uostalom, ako su Rusi i Nemci mogli da imaju logore, zašto ih ne bi imali i Srbi."

Brdjaninovi javnu nastupi su, nastoji da dokaže optužba, predstavljali direktan poziv na nasilje protiv drugih etničkih grupa, čime je njegova "zapaljiva retorika" prešla prag koji ono što se nekada zvalo "verbalni delikt" a sada "politički nekorektan govor"... deli od ratnih zločina.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 180

DOGOVOR NA "NAJVIŠEM NIVOU": Kako je "nameštaj" iz Srbije prelazio Drinu
"VUKOVARSKA TROJKA": Suđenje za masakr u Ovčari tek sljedeće godine
OBIČNO NEPOZNATE PALIKUĆE: Dan kada je gorela Guča Gora
OGRANIČAVANJE DUBROVAČKE ŠTETE: Odbrana osporava nalaze eksperta UNESCO
"DUŠEVNE PATNJE" U SUDNICI: Novi advokat u pripravnosti za Vojislava Šešelja
SLUČAJ MAGLOV: Suđenje advokatu zbog nepoštovanja suda
DIEGO ARRIA: Tribunal je sila koja se ne može zaustaviti