HomeMILORAD DODIK NA KLUPI ZA SVJEDOKE
Bivši premijer RS svjedoči danas u procesu Radoslavu Brdjaninu, optuženom za genocid nad Bošnjacima Bosanske Krajine, počinjen 1992. godine.

Logori su mogli biti izbjegnuti, ustvrdio je danas bivši premijer RS Milorad Dodik, svjedočeći na sudjenju radoslavu Brdjaninu, optuženom za genocid nad Bošnjacima Bosanske Krajine.

Optužnica ga tereti za zločine počinjene proljeća i ljeta 1992. godine nad zatočenicima logora, u vrijeme dok je on bio predsjednik Kriznog štaba tzv. Autonomne regije Bosanska Krajina.

U to vrijeme poslanik u skupštini srpskog entiteta u Bosni, Dodik je danas posvjedočio da je Krizni štab, na čelu sa optuženim Brdjaninom, mogao spriječiti formiranje logora za ne-Srbe.

Ogradjujući se da je za zloglasne logore Omarska, Trnopolje i Keraterm kraj Prijedora, gdje je 1992. godine zlostavljano i mučeno na hiljade Bošnjaka i bosanskih Hrvata, čuo tek poslije rata, Dodik je potvrdio znatna ovlaštenja kojima je, kao predsjednik Kriznog štaba, raspolagao Radoslav Brdjanin. On je, po svjedoku, potpisivao sve važne odluke, mada su, ustvrdio je Dodik, "stvarnu moć" imali predsjednik banjalučke opštine Predrag Radić i predsjednik Regionalnog odbora SDS-a Radoslav Vuković.

Na pitanje tužitelja da li su tadašnji javni stavovi optuženog prema ne-Srbima bili tolerantni ili, naprotiv, ekstremistički, Dodik je odgovorio: "Oni nisu ostavljali nikakve dileme".

Potvrdio je, uz to, da je Brdjanin, na sjednici tzv. Srpske republike BiH, maja 1992. godine u Banja Luci, pozdravio stav Dragana Kalinića, tada zastupnika, a sad predsjednika Skupštine RS, o tome da neprijatelja, Bošnjake i bosanske Hrvate, treba "fizički i vojno uništiti" a vodje "eliminirati i likvidirati".

Svjedok optužbe i bivši premijer Republike Srpske od 1998. do 2001. godine, Milorad Dodik, svjedočio je danas na poziv haških tužitelja a u Hag je došao tek nakon obavezujećeg naloga, sub poene Tribunala, kojom, u slučaju odbijanja svjedočenja, rizikuje kaznu do sedam godina zatvora i (ili) 200.000 eura novčane globe.

Očekuje se da će nakon današnjeg pojavljivanja svjedoka optužbe, poslije ljetne pauze, odbrana optuženog Brdjanina početi izvoditi vlastite svjedoke.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 157

PRESUDA: Doživotni zatvor za Milomira Stakića
MILORAD DODIK TREĆI PUT U HAGU: Nevoljni svedok optužbe protiv Radoslava Brđanina
OPASNOST ZA SVJEDOKE I ŽRTVE: Naser Orić ostaje u pritvoru Haškog tribunala
NASTAVAK 25. AVGUSTA: Na jesen završnica dokaznog postupka protiv Slobodana Miloševića