Home"NEĆEMO VAS PROGONITI ORUŽJEM, VEĆ DRUGIM METODAMA"
"Etničko čišćenje" opštine Prnjavor, u zapadnoj Bosni i Hercegovini, sistematski je provodjeno četiri godine. "Bošnjaci i Hrvati brutalno su premlaćivani, tjerani na besplatan rad i na taj način protjerani", tvrdi svjedok optužbe Jasmin Odobašić

Jasmin Odobašić, svjedok na sudjenju Radoslavu BrđaninuJasmin Odobašić, svjedok na sudjenju Radoslavu Brđaninu

Prve višestranačke izbore u Bosni i Hercegovini, 1990. godine, u opštini Prnjavor je dobila Srpska demokratska stranka (SDS). Novi opštinski čelnici "obećali" su Bošnjacima i Hrvatima da ih "neće progoniti oružjem, već drugim metodama, i to su u naredne četiri godine i uradili", svjedočio je Jasmin Odobašić, pravnik iz Prnjavora i član Federalne komisije za pronalaženje nestalih na području BiH.

Odobašić je svjedočio na sudjenju bivšem predsjedniku Kriznog štaba takozvane Autonomne regije Krajina (ARK), Radoslavu Brdjaninu, optuženom za genocid i druge zločine počinjene 1992. u sjevero-zapadnoj BiH. Prema riječima svjedoka, čelnici SDS iz Prnjavora bili su članovi Kriznog štaba ARK u Banja Luci. Tužiteljstvo dokazuje da je iz Banja Luke vodjena kampanja progona nesrpskog stanovništva regije.

U opštini Prnjavor je, prema svjedoku, do 1991. skladno živjelo oko 46.000 pripadnika 19 naroda i narodnosti. Prvi strah kod Bošnjaka i Hrvata, kako je rekao, izazvao je promotivni skup SDS, na kojem je Srbima savjetovano da "prodaju krave, kupe puške i spreme se za rat".

Svjedok tvrdi da je vlast SDS već 1991. počela otpuštati ne-Srbe s radnih mjesta, oduzimati im stanove, ukidati zdravstveno osiguranje i protiv njih pokretati krivične postupke.

Ispričao je kako je regijom "harala" paravojna formacija zvana "Vukovi s Vučjaka" koju policija "nije ni pokušavala spriječiti da pljačka i zlostavlja nesrpsko stanovništvo". "Vukovi" su odvodili Bošnjake i Hrvate iz Prnjavora na prisilni rad u okolna srpska sela. Brojni intelektualci su četiri godine ponižavani i premlačivani, a njihove kuće minirane i po nekoliko puta, tvrdi Odobašić.

Prema odobrenju zapovjednika Prvog krajiškog korpusa, generala Momira Talića - koje je tužiteljica Ana Rihterova/Anna Richterova pročitala u sudnici - "Vukovi" su od vojske Republike Srpske dobivali oružje i municiju za "čišćenje" nesrpskih sela. Momir Talić je optužen zajedno s Radoslavom Brdjaninom, no njegov postupak je, zbog teške bolesti, "zamrznut".

Nesrpsko stanovništvo je, tvrdi Odobašić, masovno počelo odlaziti početkom 1992., u organizaciji opštinskih vlasti. Prije nego što bi dobili dozvolu za odlazak, Bošnjaci i Hrvati morali su se pravno obavezati, kod lokalnih advokata, da će u roku od 6 mjeseci zamijeniti ili prodati sve svoje nekretnine. Alternativa je bila da tu imovinu prepišu Srbima. Nakon toga, mogli su početi da skupljaju različite potvrde i da kupe autobusku kartu do madjarske granice. Cijeli taj "paket aranžman" je koštao 1.500 njemačkih maraka.

Odobašić je napustio Prnjavor 1994. godine, nakon što su njega i njegovu obitelj nekoliko puta pretukli u policijskoj stanici. Brdjaninov branitelj Džon Akerman/John Ackerman je tvrdio da je svjedok svojevoljno napustio grad kako bi popravio životnu situaciju "koja je u ratnim uvjetima bila teška za svo stanovništvo". Istakao je da je SDS otpuštao ljude koji se nisu odazivali na mobilizaciju, a to se, kako je ranije ispričao svjedok, odnosilo i na Srbe.

Jasmin Odobašić se složio da su otpuštani i "nelojalni Srbi", no rekao je da nije čuo kako su zbog toga pravno ili drugačije gonjeni. "Bošnjaci i Hrvati su brutalno premlaćivani, prisiljavani na rad i na taj način protjerani", tvrdio je svjedok.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 138

TRIBUNAL ŽALI ZA ĐINĐIĆEM: Udarac vladavini prava
SVI ZA PRAVDU - PRAVDA ZA SVE: Dvostruka inauguracija Međunarodnog krivičnog suda
MILOŠEVIĆEVA "PRETORIJANSKA GARDA": Čega se stidi general Milosav Đorđević?
RAT U GRADU I ZA GRAD: Da li je cijelo Sarajevo bilo legitimna vojna meta?
POČETAK SUĐENJA 12. MAJA 2003: Krajišnik uveren da će dokazati da je "nevin čovek"