HomeTUŽITELJ TRAŽI OSUDU BRDJANINA PO SVIM TOČKAMA OPTUŽNICE
Tužiteljstvo zaključilo iznošenje završnih argumenata na sudjenju za zločine u sjevero-zapadnoj Bosni. Citiran niz izjava Brdjanina koje, prema tužiteljima, ukazuju na njegove genocidne namjere. Obrana na početku završne riječi tvrdi da ni Brdjanin, ni Krizni štab kojim je predsjedavao, nisu imali autoritet u Autonomnoj regiji Krajina

Radoslav Brđanin u sudnici TribunalaRadoslav Brđanin u sudnici Tribunala

Pozivajući sudsko vijeće da Radoslava Brdjanina, bivšeg predsjednika Kriznog štaba Autonomne regije Krajina, proglasi krivim po svim točkama optužnice, tužiteljstvo je danas zaključilo trodnevno iznošenje završnih argumenata na sudjenju za zločine u sjevero-zapadnoj Bosni. Premda strane u postupku mogu predložiti visinu kazne, one nisu obavezne to učiniti, i optužba se danas nije o tome izjašnjavala.

Tužiteljica Joanna/Džoana Korner je citirala niz izjava koje je Brdjanin dao uoči, tokom i nakon kampanje protiv ne-srpskog stanovništva u Bosanskoj Krajini, a koje, prema njoj, ukazuju na genocidne namjere optuženog. Prema video snimkama i dokumentima koji su uloženi u dokazni materijal, Brdjanin je najavio će u Krajini "moći ostati 2-3 posto" ne-srpskog stanovništva, a "onima koji nude zajednički život" je poručio da je "obaveza Srba da u sljedećih sto godina brišu noge o pogan i nekrsta." Brdjanin je, navodi se nadalje, čestitao vlastima u Prijedoru - krajiškoj općini u kojoj je počinjeno najviše zločina - "na dobro obavljenom poslu."

Kad takvi stavovi dolaze od osobe na visokoj funkciji, oni "potiču zločine" i potvrdjuju da je optuženi imao "genocidne namjere", smatra Korner. Kao šef regionalnog kriznog štaba, on je imao autoritet da potiče, ali i konkretne ovlasti da provede plan "čišćenja" Krajine, zaključuje tužiteljstvo.

Brdjaninova obrana danas je započela iznošenje svojih završnih argumenata u kojima ocjenjuje da se Brdjanina ne može smatrati odgovornim za zločine u Krajini jer - kako navodi - autoritet u regiji nije imao ni on osobno, niti Krizni štab kojim je predsjedavao. Politička "borba se vodila izmedju viših ešalona (SDS) i velikih riba u malim ribnjacima (općinskih vodja)", a toj situaciji su općine, vojska i skupština shvatile da Krizni štab "nema stvarnu vlast," smatra Brdjaninov advokat David Cunningham/Dejvid Kaninhem.

Završna riječ obrane nastavit će se u četvrtak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 188

GENOCID: Pravo ime za srebrenički masakr
MASAKR U KRAVICI: "Vakcinacija" se vrši ubijanjem
PRESUDA U AVGUSTU: Završeno suđenje Radoslavu Brđaninu
KOMANDNA ODGOVORNOST: Šta su zapovednici "znali ili morali da znaju"
ORGANIZOVANO I BEZOBZIRNO: Kako su stradale Savska, Bijela i Drvena?
SICG PROTIV NATO: Tri "vruća krompira" Beograda u Hagu