HomeU APRILU KONAČNE PRESUDE BRALU I BRĐANINU
Prvih dana aprila biće saopštene dve žalbene presude – bivšem pripadniku specijalaca HVO Miroslavu Bralu osuđenom na 20 i bivšem predsedniku Kriznog Štaba Autonomne regije Krajina Radoslavu Brđaninu

Radoslav Brđanin u sudnici TribunalaRadoslav Brđanin u sudnici Tribunala

Presude po žalbi Miroslavu Bralu i Radoslavu Brđaninu biće izrečene 2. i 3. aprila, saopšteno je danas u Tribunalu.

Brđanin je 1. septembra 2004. godine prvostepenom presudom osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 32 godine. Pretresno veće ga je proglasilo krivim za ubistva, progone, deportaciju, prisilno premeštanje i mučenje nesrpskog stanovništva u bosanskoj Krajini tokom 1992. godine, a oslobođen je odgovornosti za genocid, saučesništvo u genocidu i istrebljenje. Na presudu su se žalile obe strane.

Miroslav Bralo, bivši pripadnik Džokera, specijalne jedinice HVO, je u julu 2005. godine priznao krivicu za napad na selo Ahmići, rušenje seoske džamije kao i za 21 ubistvo, progone civilnog stanovništva i višestruko silovanje jedne Bošnjakinje. Šest meseci kasnije je osuđen na 20 godina zatvora. Odbrana se potom žalila na visinu izrečene kazne, a optužba se tome usprotivila, naglašavajući da bi svaka niža kazna za tako "brutalne zločine" bila "nepravda za žrtve i preživele".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 314

GLAS ŽRTAVA: Belaj u Varešu i masakr u Stupnom Dolu
OD BOLNICE DO STRATIŠTA: Ranjeni, lečeni, pogubljeni
ČAS ISTORIJE: Kako su se zvali Bosanci dok su bili na Karpatima
UKRATKO: Tri kosovska i jedan makedonski postupak
ZAVRŠNE REČI: Šta želi i za čim žali "Vukovarska trojka"