HomeBRĐANIN PREBAČEN U DANSKI ZATVOR
Bivši predsednik Kriznog štaba ARK će ostatak kazne od 30 godina zatvora - na koju je osuđen zbog zločina u severozapadnoj BiH - izdržavati u zatvoru u Danskoj

Radoslav Brđanin u sudnici TribunalaRadoslav Brđanin u sudnici Tribunala

Radoslav Brđanin, bivši predsednik Kriznog štaba i Ratnog predsedništva Autonomne regije Krajina (ARK) prebačen je u zatvor u Danskoj gde će izdržavati ostatak kazne od 30 godina zatvora, koja mu je izrečena zbog zločina počinjenih 1992. godine u severozapadnoj Bosni i Hercegovini.

Prvostepenom presudom izrečenom u septembru 2004. godine, Brđanin je proglašen krivim za progone bosanskih Muslimana i Hrvata na političkim, rasnim i verskim osnovama, ubistva, mučenja, pustošenja gradova i naselja i namerna razaranja verskih institucija i osuđen je na 32 godine zatvora ali je u žalbenom postupku poništena presuda za dva elementa progona kao zločina protiv čovečnosti i kazna mu je smanjena za dve godine.

Brđanin je uhapšen i izručen Tribunalu u julu 1999. godine i u pritvoru je proveo gotovo 9 godina, što mu se uračunava u kaznu. U zatvoru u Danskoj, gde se od ukupno 29 haških osuđenika na izdržavanju kazne nalaze još i Ranko Češić i Miodrag Jokić, Brđanin bi do dve trećine izdržane kazne – kada se po nepisanom pravilu haški osuđenici prevremeno oslobađaju – trebalo da provede još nešto više od 11 godina.

Tribunalovi osuđenici trenutno izdržavaju kazne u zatvorima 11 zemalja članica UN. Do sada je, inače, 14 zemalja potpisalo sporazume kojima su Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju stavile na raspolaganje svoje zatvorske kapacitete.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 356

"VEĆI MUSLIMANI": Civilne i vjerske vlasti naklonjene mudžahedinima
DOVOLJNO DOKAZA: "Srebreničkoj sedmorki" ostaju sve tačke optužnice
ŠEŠELJEVA STRATEGIJA: Optužbe su najbolja odbrana
POGREŠNA ANALOGIJA: Martiću ipak nije suđeno za paljevinu Rajhstaga
POJAČANJE: Nove sudije za nova suđenja