HomeOPTUŽBA TRAŽI 18 GODINA ZATVORA ZA NASERA ORIĆA
Odbrana je kraju završne reči optužila tužilaštvo za "surovost i osvetoljubivost" zbog "drakonske kazne" koju je u svom poverljivom podnesku predložilo za Nasera Orića

John Jones, branilac Nasera OrićaJohn Jones, branilac Nasera Orića

"Glavna tužiteljica Karla del Ponte/Carla del Ponte zatražila je kaznu od 18 godina zatvora za našeg klijenta", otkrio je kobranilac Nasera Orića, Džon Džons/ John Jones u na kraju prezentacije završnih argumenata odbrane koja je tražila da Orića bude oslobođen po svim tačkama optužnice.

Britanski advokat je traženu kaznu izneo "umesto optužbe", koja je takav predlog navela u svom poverljivom završnom podnesku i nije ga javno saopštila u svojoj završnoj reči.

"Osamneast godina, uprkos svim dokazima o užasnoj situaciji u Srebrenici i svemu onome što su svedoci rekli o velikoj odgovornosti koju je imao Naser Orić" kako bi zaštitio desetine hiljada izbeglica, naglasio je Džons i konstatovao da "tužilac nema ni trunke ljudskog saosećanja" za njegovog klijenta.

U završnom podnesku tužilaštva, tvrdi branilac, nema ni jednog jedinog reda o tome da postoje "bilo kakvi olakšavajući elementi" za Orića . "Postoji samo ledeni zahtev da se izrekne najdrakonskija kazna", ocenjuje Džons.

Predlog kazne koji je navelo tužilaštvo nema nikakve veze sa pravdom ili kaznenom praksom, smatra odbrana, tvrdeći da optužba želi da Orića "surovo i osvetoljubivo" kazni samo zato što "tvrdi da je nevin i što se energično brani".

Podsećajući, dalje, na kaznu od deset godina zatvora koja je izrečena Miroslavu Deronjiću nakon što je priznao krivicu za zločin u Glogovi 1992. godine, Džons je ocenio da Orić očito treba "da bude surovo kažnjen jer se suprotstavio tužilaštvu".

Podsećajući da je Deronjić priznao krivicu za smrt više od šezdeset civila a da se Orić tereti za šest ubistava i bezobzirno razaranje sela, Džons je rekao da se "iz toga može zaključiti kako je srpska imovina vrednija od muslimanskih života".

Orićev branilac je na kraju zatražio od Pretresnog veća da "samo uzmu u obzir činjenice" koje su prezentirane tokom suđenja i da će ih one, više nego bilo kakav njegov govor, uveriti da "Nasera Orića treba osloboditi svih optužbi".

Optužba i odbrana će sutra uzajamno odgovarati na prezentirane argumente i na pitanja trojice sudija u Pretresnom veću.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 272

ZAVRŠNE REČI: Optužba traži 18 godina za Nasera Orića
MEGA PROCES: Osam ili deset optuženih na trećem suđenju za Srebrenicu?
STANJE U POSTUPKU: Gotovina čeka izmenu i spajanje optužnice
PESMA UZ BATINE: Ispovest zatočenika krajinskih zatvora
POPULARNOST "OSLOBODIOCA": Major s naslovne strane
KECMANOVIĆ NA PALAMA: Na drugoj strani, ali ne i neprijatelj