HomePRESUDA ORIĆU KRAJEM JUNA
Suđenje Naseru Oriću završeno kratkim obraćanjem optuženog Pretresnom veću koje je najavilo presudu za nepuna tri meseca

Naser Orić u sudnici Tribunala na zadnjem danu suđenjaNaser Orić u sudnici Tribunala na zadnjem danu suđenja

"Ovo nije bio lak predmet. Videćemo se ponovo krajem juna". Tim rečima je predsedavajući sudija Karmel Ađius/Carmel Agius označio danas kraj suđenja Naseru Oriću, najavljujući da bi presuda bivšem zapovedniku Armije BiH u Srebrenici mogla biti izrečena pre letnje pauze u radu Tribunala.

Čitave protekle sedmice optužba i odbrana su u završnim rečima iznosile argumente zbog kojih bi Orić - kako je tražilo tužilaštvo - trebalo da bude proglašen krivim i osuđen na 18 godina zatvora, odnosno – kako je zahtevala odbrana – oslobođen svih optužbi koje mu se stavljaju na teret. Orić je, podsetimo, optužen za ubistva i okrutno postupanje prema zatočenicima u srebreničkom SUP-u, kao i za bezobzirno razaranje srpskih sela na području Srebrenice 1992. i 1993. godine.

Sudijama se nakon tužilaca i branilaca obratio i sam optuženi rekavši da je "pažljivo pratio sve šta su tokom suđenja govorili njegovi branioci te da nema tome ništa da doda". "Verujem ovom sudu i verujem da će doneti pravednu presudu", rekao je Naser Orić na kraju suđenja na kojem je u proteklih godinu i po dana svedočilo 80 svedoka i u dokazni materijal uvedeno blizu 1.700 dokumenata. Tokom 182 dana izvođenja dokaza tužioci su nastojali da Orića prikažu kao “gospodara rata”, dok je odbrana je tvrdila da je on bio “samo običan ratnik”.

Konačni sud o tome će krajem juna, kako su najavili, doneti Pretresno veće koje, pored predsedavajućeg Ađiusa, čine još i sudije Ejzer/Eser iz Nemačke i Brajdenshold/ Breydenshold iz Danske.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 273

ODMERAVANJE KAZNE: Rajić se kaje i optužuje Blaškića
PRESUDA U JUNU: Završeno suđenje Naseru Oriću
VARIJANTE "A" I "B": Kako je Cicko rasvetlio misteriju "nepostojećeg dokumenta"?
SLUČAJ LJUBOTEN: Zločin u jednom danu - dokazi u osam mjeseci
ŽRTVE IZ KRAJINE: Martić se brani optužnicom protiv Gotovine