HomeKONAČNA PRESUDA NASERU ORIĆU
Žalbena presuda Naseru Oriću, osuđenom na dve godine zatvora zbog zločina nad srpskim zatočenicima u Srebrenici 1992. i 1993. godine, biće izrečena 3. jula ove godine

Naser Orić u sudnici Tribunala na zadnjem danu suđenjaNaser Orić u sudnici Tribunala na zadnjem danu suđenja

Naseru Oriću koji je u junu 2006. godine proglašen krivim zbog propusta da spreči ubistva i okrutno postupanje sa srpskim zatočenicima u Srebrenici između 27. decembra 1992. i 20. marta 1993. godine u četvrtak 3. jula biće izrečena presuda Žalbenog veća, saopšteno je u Tribunalu.

Na prvostepenu presudu žalili su se i odbrana i optužba. Odbrana sa zahtevom da bivši komandant oružanih snaga Srebrenice bude oslobođen svih optužbi, a tužilac da mu se potvrdi osuđujuća presuda i poveća kazna.

Orić je nakon izricanja prvostepene presude u junu 2006. odmah pušten na slobodu budući da je u Pritvorskoj jedinici UN proveo više od dve godine na koliko je bio osuđen. Iskoristio je pravo da ne prisustvuje žalbenoj raspravi koja je održana u aprilu ove godine a isto pravo može da iskoristi i prilikom izricanja žalbene presude.

U slučaju da odluči suprotno Orić je dužan, kako se navodi u nalogu sudija, da o tome obavesti Sekretarijat najkasnije do 13. juna da bi se mogle obaviti potrebne pripreme za njegovo prisustvo koje ne uključuju boravak u Pritvorskoj jedinici UN.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 366

HRVATSKA PROTIV SRBIJE: Suočavanje sa prošlošću ili nastavak rata pravnim sredstvima
RIJEČI I DJELA: Kako su Šešelj i Karadžić "štitili" bosanske džamije
ŽRTVA NESPORAZUMA: Praljak u Hagu brani suverenitet Hrvatske