HomeNASER ORIĆ TRAŽI ZAŠTITU TRIBUNALA
Braniteljica Nasera Orića traži od Tribunala da "hitno" naloži prekid postupka protiv njenog klijenta koji se vodi pred sudom u Bijeljini u Republici Srpskoj. Odbrana tvrdi da tužilaštvo krši princip po kojem se ne može dva puta suditi za isti zločin

Naser Orić sluša presudu Žalbenog vijeća TribunalaNaser Orić sluša presudu Žalbenog vijeća Tribunala

Vasvija Vidović, braniteljica Nasera Orića, bivšeg komandanta Armije BiH za područje Srebrenice, uputila je "hitan podnesak" u kojem traži da Tribunal interveniše kako bi se obustavio postupak protiv njenog klijenta pred sudom u Republici Srpskoj. Braniteljica se poziva na pravilo "non bis in idem" po kojem se osobi ne može dva puta suditi za isto delo.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini tereti Orića po komandnoj odgovornosti za ubistva srpskih zatočenika u Srebrenici krajem 1992. i početkom 1993. godine. Po odbrani, Oriću je već suđeno za isto delo i on je pravosnažnom presudom Žalbenog veća oslobođen odgovornosti za te zločine.

Odbrana podseća da je Orićev dosije sa slučajevima za koje ga sada tereti tužilaštvo u Bijeljini već predat Tribunalu u decembru 2002, u okviru takozvanih Pravila puta. Dosije je dostavljen tri meseca pre nego što je Orić optužen pred Tribunalom što – po Vasviji Vidović - znači da je haško tužilaštvo, u formulisanju optužnice podignute u martu 2003. godine, uzelo u obzir i dokaze do kojih su došli istražni organi u Republici Srpskoj.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 392

POLICAJAC I DŽENTLMEN: Šta je optuženi doručkovao pre 16 godina?
OMETANJE PRAVDE: Zatvorske kazne za zastrašivanje svjedoka
INSAJDER PROTIV INSAJDERA: Dve verzije incidenta u Gruborima
PATRICK ROBINSON: Predstavljamo novog predsjednika Haškog tribunala