HomeZAHTEV ZA OBUSTAVU POSTUPKA PROTIV ORIĆA
Zastupnici Nasera Orića traže od Mehanizma za međunarodne krivične sudove da naloži obustavu postupka koji se protiv bivšeg ratnog komandanta Armije BiH vodi u Državnom sudu u Sarajevu

Naser Orić sluša presudu Žalbenog vijeća TribunalaNaser Orić sluša presudu Žalbenog vijeća Tribunala

Branioci bivšeg haškog optuženika Nasera Orića, uputili su predsedniku Mehanizma za međunarodne krivične sudove Teodoru/Theodor Meronu zahtev da imenuje sudsko veće koje bi Državnom sudu BiH u Sarajevu naložilo obustavu postupka protiv nekadašnjeg srebreničkog komandanta Armije BiH.

Advokati Vasvija Vidović i Džon Džons/John Jones se u danas objavljenom podnesku pozivaju na član 7 Statuta Mehanizma prema kojem se "pred nacionalnim sudovima ne može suditi za ozbiljne povrede međunarodnog humanitarnog prava nikome kome je za ista dela već suđeno pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Međunarodnim krivičnim sudom za Ruandu (MKSR)ili Mehanizmom". Prema pravilima postupka na koji takođe podsećaju Orićevi branioci, predsednik Mehanizma koji dobije pouzdanu informaciju da se protiv osobe kojoj je već suđeno pred međunarodnim sudom, za ista dela ponovo sudi pred nacionalnim sudom, treba da izda "obrazloženi nalog" da se taj postupak "trajno obustavi".

Naser Orić se, optužnicom koja je, krajem avgusta ove godine, podneta u Državnom sudu BiH, tereti da je kao komandant Armije BiH, prema zarobljenicima srpske nacionalnosti postupao protivno odredbama međunarodnog prava i Ženevskih konvencija. Optužen je da je zajedno sa Sabahudinom Mihićem tokom 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubio trojicu zarobljenika Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Pomenuta ubistva nisu konkretno navedena u tribunalovoj optužnici protiv Orića ali se postupak pred sudom u Sarajevu odnosi na iste vojne aktivnosti koje su predstavljale i osnovu haškog predmeta, tvrde branioci. Radi se o dejstvima Armije BiH u Istočnoj Bosni 1992. i 1993. u haškoj optužnici. Činjenicu da se dela počinjena u tom periodu različito pravno kvalifikuju u optužnicama iz Haga i Sarajeva, branioci smatraju irelevantnom.

Navodi o zločinima iz BiH optužnice protiv Orića bili su dostupni tužiocima u Tribunalujoš pre podizanja haške optužnice, tvrde branioci, te treba smatrati da su bili obuhvaćeni postupkom u Hagu i ne mogu ponovo biti predmet postupka u Sarajevu. Shodno tome Orićevi branioci od predsednika Mehanizma zahtevaju da imenuje sudsko veće koje će Sudu u BiH naložiti obustavu postupka.

Žalbeno veće Tribunala je, da podsetimo, 2008. poništilo prvostepenu presudu iz juna 2006. godine kojom je Naser Orić bio osuđen na dve godine zatvora zbog propusta da spreči ubistva i okrutno postupanje sa srpskim zatočenicima u Srebrenici krajem 1992. i početkom 1993. godine.

Orić je uhapšen u junu ove godine po poternici Tužilaštva Srbije u Švajcarskoj odakle je izručen Bosni i Hercegovini.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 694

ODBRANA NEZNANJEM: Što manje znam to više vrijedim!
KRAJINA 1991: "Rani radovi" pukovnika Ratka Mladića
ZAŠTITA OD HAGA: Kako je ministar Kijac ometao rad "nepostojećeg" Tribunala