HomeIDOL ZA MLADU RAJU
Na prvoj sednici suđenja Naseru Oriću u 2006.odbrana nastavila da dokazuje kako Naser Orić nije imao komandu nad muslimanskim snagama u Podrinju. Optuženi je, tvrdila svedokinja odbrane, bio popularan među mladima, ali nije imamo nikakvu moć na području Srebrenice.

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

Bivša sekretarica Ratnog predsedništva opštine Srebrenica Šuhra Džilović, svedok odbrane na suđenju Naseru Oriću, potvrdila je da je optuženi bio član tog ratnog tela, ali da je u zgradu opštine - gde je ono bilo smešteno - "dolazio vrlo retko" i da nije imao uticaj na članove predsedništva, a naročito ne na autoritativnog predsednika Hajrudina Avdića. Tužilaštvo je, tokom svog postupka, tvrdilo da je Orić izdavao naređenja Avdiću u Srebrenici i uvrstilo u dokaze niz dokumenata koji to potvrđuju.

U prilog tvrdnji da Orić nije bio tip ličnosti pogodne za komandanta, svedokinja je Orića opisala kao "mladog, lepog, osećajnog i nenametljivog momka". Zbog takvih osobina Orić je, rekla je Džilovićeva, bio "idol za mladu raju" i prisetila se da su srebrenička deca nosila frizure slične Orićevoj. Ipak, kao glavni razlog njegove popularnosti, navela je događaj iz aprila 1992. kada su "on i njegovi momci sprečili Arkanovce da uđu u Srebrenicu".

Svedokinja je tvrdila da tokom ratnih godina skoro niko od naoružanih Muslimana koje je viđala u gradu nije imao uniformu, da, osim radio-amaterske veze, nije bilo nikakvog sistema komunikacije na području Srebrenice, te da Ratno predsedništvo nije moglo da sprovede mobilizaciju vojno sposobnih Muslimana zbog nepostojanja logistike. Navela je više primera nemogućnosti svojih nadređenih da sprovedu odluke koje je predsedništvo donelo, potvrđujući tako tezu odbrane da u srebreničkom kraju nije bilo moguće uspostaviti jedinstvenu komandu.

Tokom svedočenja Džilovićeve, branioci su takođe nastojali da pobiju navode optužnice prema kojima je „Orić imao komandu nad pripadnicima vojne policije koji su tokom 1992. i 1993. godine u Stanici policije zlostavljali i ubili nekoliko zatočenika srpske nacionalnosti“. Džilovićeva je tvrdila da je komandu nad vojnom policijom imalo Ratno predsedništvo, ali da čak ni ono nije moglo da sprovede mnoge odluke, kakva je, recimo, uvođenje policijskog časa. "Kako možete imati vojnu policiju, ako nemate vojsku", upitala je svedokinja.

Suđenje Oriću se nastavlja sutra kada će tužilaštvo unakrsno ispitivati svedokinju.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 261

SVEDOČENJE INSAJDERA: Martićev uspon od dna policije do vrha politike
NEPOŠTOVANJE SUDA: Ko štiti zaštićene svedoke?
U SLUŽBI DB: "Škorpioni" u optužnici protiv Stanišića i Simatovića
POPULARAN ALI NEMOĆAN: Orić nije imao kome da komanduje