HomeJEDNA PISAĆA MAŠINA U CELOJ OPŠTINI
Da li je u Srebrenici tokom rata postojala samo jedna pisaća mašina i kakva je zaduženja imao Naser Orić u srebreničkom Ratnom predsedništvu bile su teme današnjeg kratkog unakrsnog ispitivanja svedoka odbrane Šuhre Džilović.

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

Pošto je tokom glavnog ispitivanja za neke od dokumenata u posedu tužilaštva svedokinja tvrdila da ne pripadaju Ratnom predsedništvu, tužiteljica Patriša Selers/Patricia Sellers je u unakrsnom ispitivanju bivše sekretarice srebreničkog Ratnog predsedništva Šuhre Džilović insistirala na mogućnosti da su ti dokumenti izdavani bez njenog znanja. Svedokinja je, međutim, negirala da je bilo ko osim nje u zgradi srebreničke opštine, u kojoj je bilo smešteno Ratno predsedništvo, koristio pisaću mašinu, tvrdeći da je svaki dokument lično otkucala. Veruje da je, tokom prve dve ratne godine to bila jedina pisaća mašina na teritoriji cele opštine Srebrenica, a ako je i bilo drugih mašina... one nisu bile u funkciji zbog nestašice indigo traka.

Šuhra Džilović je odbacila mogućnost da je tokom rada u Ratnom predsedništvu unosila bilo kakve ispravke u dokumente - bilo hemijskom olovkom, bilo prekucavanjem gotovog teksta. Na taj način je osporila autentičnost dokumenata u posedu tužilaštva koji sadrže ispravke, a za koja odbrana tvrdi da su falsifikovani pre nego što je tužilaštvo do njih došlo.

Svedokinja je tokom unakrsnog ispitivanja ponovila da je u julu 1992. znala da je Naser Orić bio član Ratnog predsedništva, ali da, iako je bila prva saradnica predsednika tog tela, nije znala kakva je Orić zaduženja imao, niti da se, kako tvrdi tužilaštvo, bavio vojnim pitanjima. "To nisam znala, jer ja nisam morala sve da znam", rekla je ona.

Unakrsno ispitivanje je prekinuto pošto je svedokinja zatražila pauzu, a zatim i odlaganje, pa je neizvesno hoće li suđenje Naseru Oriću sutra biti nastavljeno.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 261

SVEDOČENJE INSAJDERA: Martićev uspon od dna policije do vrha politike
NEPOŠTOVANJE SUDA: Ko štiti zaštićene svedoke?
U SLUŽBI DB: "Škorpioni" u optužnici protiv Stanišića i Simatovića
POPULARAN ALI NEMOĆAN: Orić nije imao kome da komanduje