HomeNEORGANIZOVANA ODBRANA SREBRENICE
Američki oficir iz prethodnice komande UNPROFOR u martu 1993. godine u Srebrenici nije video Nasera Orića

Rex Dudley, svjedok odbrane OrićaRex Dudley, svjedok odbrane Orića

Američki oficir i obaveštajac, potpukovnik Reks Dadli/Rex Dudley, je u martu 1993. godine kao prethodnica UNPROFOR došao u Srebrenicu kako bi obezbedio uslove za dolazak generala Morijona/Morillon kao i dostavu humanitarne pomoći u enklavu.

Svedočeći na suđenju Naseru Oriću, Dadli je potvrdio da je u Srebrenici zatekao iscrpljeno i izgladnelo stanovništvo, koje je "bilo spremno na sve" samo da preživi. Uz njih su, opisao je svedok, bili i malobrojni borci koji su pokušavali da zaštite stanovništvo i odbrane grad okružen snagama bosanskih Srba.

"Delio sam vojnike u tri kategorije", rekao je danas Dadli objašnjavajući da su u prvu spadali profesionalni, dobro obučeni vojnici. U drugoj grupi bili su rezervisti, borci koji su bili delimično obučeni ali im je bio potreban dodatni vojni trening, dok su u trećoj kategoriji bili civili koji su uzeli puške ali nisu imali ni osnovnu vojnu obuku. U Srebrenici su borci uglavnom pripadali toj trećoj kategoriji, rekao je Dadli.

Slično je bilo i sa vojnom opremom. Vrlo malo boraca je imalo bilo kakvu uniformu i nisu nosili nikakva obeležja i činove, potvrdio je američki oficir. Dodao je da je kod njih video "svakakve vrste oružja: od lovačkih pušaka, uglavnom sačmarica, preko pušaka kalibra 22 milimetara, koje su u tim uslovima praktično neupotrebljive, do kalašnjikova." Borci su, tvrdi Dadli, više ličili "na partizane nego na neku organizovanu vojsku."

Američki oficir ne veruje da bi "bilo koji zapovednik bio u stanju da kontroliše situaciju u Srebrenici". Opisao je kako su mnogobrojne izbeglice, poterane glađu, neprekidno pravile neprilike odlazeći u pohode na svoju ruku, dok su borci bili nemoćni da ih u tome spreče.

Na pitanje Orićevog branioca, britanskog advokata Džona Džonsa/John Jones ko su bili najvažniji ljudi u Srebrenici, Dadli je naveo članove ratnog predsedništva od kojih je poznavao dvojicu, zatim vođe "poluautonomnih naoružanih grupa" kao i policiju koja je bila samo "lokalno angažovana na održavanju reda".

Dadli tvrdi da se "ne seća da je tokom boravka u Srebrenici video Nasera Orića" ali da jeste više puta čuo njegovo ime. On nije mogao da ga identifikuje ni na fotografiji koju mu je pokazao branilac opisujući, međutim, da je vojnik na slici opremljen slično američkim vojnicima – od remena do maskirne uniforme.

Odbrana će sutra nastaviti ispitivanje američkog oficira i to uz prisustvo dvoje predstavnika američke vlade, što je bio uslov za njegovo svedočenje. Tužilaštvo bi takođe sutra trebalo da završi i unakrsno ispitivanje.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 260

"NISAM KRIV": Prvo pojavljivanje Ante Gotovine
UVODNA REČ: Zločini koji se ničim ne mogu opravdati
PRODUŽENI ODMOR: Šest sedmica za Miloševića, ali ne u Moskvi
MILOŠEVIĆEV TJELOHRANITELJ: Da li je Orić bio popularan ili omražen u Srebrenici?
CENA LAŽNOG SVEDOČENJA: Oštro upozorenje svedoku Krajišnikove odbrane
MAJ- JUNI 2006.: Odložen početak suđenja za zločine u Ljubotenu
"NEPRAVEDNO I POGRESNO": Odbrana i optužba traže smanjenje kazne Momiru Nikoliću