HomeRAZARANJA IZ "VOJNE NUŽDE"
Odbrana Nasera Orića je nastoji da dokaže da je razaranja sela u širem području Srebrenice prilikom napada muslimanskih snaga bilo posledica "vojne nužde". Svedok odbrane tvrdi da su mnoga od tih sela dodatno razorena i prilikom kontraofanzive srpskih snaga.

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

Nastojeći da ospori navod optužnice da razaranje srpskih sela u bratunačko-srebreničkoj regiji “nije bilo uslovljeno vojnom nuždom”, odbrana Nasera Orića je za svedoka pozvala Suada Smajlovića. Ovaj bivši vođa jedne od naoružanih muslimanskih grupa iz okoline Srebrenice je opisao napad na Bjelovac, jedno od desetak sela navedenih u optužnici.

Svedok je tvrdio da su u decembru 1992. u Bjelovcu bile stacionirane jake srpske snage sačinjene od vojnika Bratunačke brigade, Crvenih beretki iz Srbije, vojnika iz Krajine, kao i "Mungosovih" i "Kokarinih" specijalnih jedinica. Seoske kuće su, po njemu, bile legitimni vojni ciljevi pošto je u njima ili neposredno pred njih bilo raspoređeno značajno artiljerijsko naoružanje.

Smajlović je potvrdio i tezu odbrane da su za razaranja sela odgovorni i muslimanski civili, tzv. torbari, koji su nakon boraca ulazili u kuće u potrazi za hranom. "Civile u tim pohodima niko nije mogao da spreči", rekao je on i dodao da je i sam ranjen prilikom pokušaja da spreči torbare da uđu u jedan bjelovački ambar u kojem su se nalazili srpski vojnici.

Osim stalnih napada na muslimanska sela u Podrinju, srpske snage su, tvrdio je svedok, tokom kontraofanzive od sredine januara 1993. napadale i srpska sela u koja su Muslimani ušli "tokom svojih kratkotrajnih uspeha" u zimu 1992/93. godine.

Svedok tvrdi da su tokom tih napada razoreni Bjelovac, Kravica i njeni zaseoci. "Oni su sve sravnjavali sa zemljom topovima, haubicama i tenkovima", rekao je Smajlović.
U prilog toj tvrdnji, odbrana je kao dokaz priložila niz dokumenata VRS u kojima se navode naređenja za napade kako na muslimanska tako i na srpska sela pod muslimanskom kontrolom. Prezentovan je i jedan presretnuti razgovor u kojem general Ratko Mladić neposredno pre demilitarizacije Srebrenice izdaje naređenje da se "tuku sva okolna sela ali ne i Srebrenica" u kojoj su se u tom trenutku nalazili UN posmatrači. "Tuci u živo meso i nemojte da brinete, oni, osim nekih puškica, nemaju nikakvo oružje", rekao je tada Mladić.

Odbrana nastavlja ispitivanje Suada Smajlovića kojeg je Orićeva advokatica Vasvija Vidović u više navrata nazvala "veoma važnim svedokom".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 259

ANTE GOTOVINA: Kraj mita o neuhvatljivom generalu
"NEOZBILJNO I NEODGOVORNO": Slobodan Milošević traži još 380 sati
ZLOČIN I KAZNA: 20 godina zatvora za Miroslava Brala
ZATAŠKAVANJE "USPORENOG GENOCIDA": Turistička poseta u pratnji UN
SUKOB U SUDNICI: Branitelj Vukovara protiv branilaca Vukovarske trojke
VEKOVNI NEPRIJATELJI: Kako je komunizam kalio bosanske Srbe