HomeORIĆ – "OMRAŽENI MILOŠEVIĆEV TELOHRANITELJ"
Svedok odbrane tvrdi da Orić nikada nije imao komandnu ulogu u Srebrenici, već samo ulogu "koordinatora", te da je među srebreničkim Muslimanima "bio omražen zbog svog predratnog angažmana" u obezbeđenju bivšeg srpskog predsednika.

Suad Smajlović, svjedok odbrane OrićaSuad Smajlović, svjedok odbrane Orića

Tvrdnju tužilaštva da je 20. maja 1992. u selu Bajramovići održan sastanak kojem je prisustvovala većina vođa naoružanih muslimanskih grupa potvrdio je Suad Smajlović, svedok odbrane Nasera Orića. On je, međutim, rekao da tada nije formiran Štab TO Srebrenica, već jedno "telo za koordinaciju" među naoružanim grupama, a Orić izabran za "glavnog koordinatora" sa zadatkom da posreduje među vođama koje su bile u stalnom međusobnom sukobu.

Orić je zatim pokušao da preuzme vojni primat u srebreničkoj regiji, ali su se njegova nastojanja da postavlja i smenjuje vođe naoružanih grupa, tvrdi svedok, završavala neslavno. I sam Smajlović, tada vođa naoružane grupe iz srebreničkog naselja Kazani, navodno je bio meta jednog takvog pokušaja, ali su se smenjivanju suprotstavili borci iz njegove grupe, te je Orić morao da odustane. "Idi u Potočare, pa tamo smenjuj koga hoćeš. Suad ostaje naš komandant", navodno su Oriću rekli borci grupe iz Kazana.

Osim što odriče da je Orić obavljao bilo kakve komandne funkcije, odbrana nastoji da dokaže da optuženi nije imao čak i neformalnu moć koja bi bila rezultat ugleda koji je, navodno, uživao. "Orić ne samo da nije bio popularan", tvrdi svedok, "već je zbog svog predratnog angažmana u obezbeđenju Slobodana Miloševića bio prilično omražen među Srebreničanima".

Glavno svedočenje Suada Smajlovića je danas završeno, a tužilaštvo je počelo unakrsno ispitivanje.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 260

"NISAM KRIV": Prvo pojavljivanje Ante Gotovine
UVODNA REČ: Zločini koji se ničim ne mogu opravdati
PRODUŽENI ODMOR: Šest sedmica za Miloševića, ali ne u Moskvi
MILOŠEVIĆEV TJELOHRANITELJ: Da li je Orić bio popularan ili omražen u Srebrenici?
CENA LAŽNOG SVEDOČENJA: Oštro upozorenje svedoku Krajišnikove odbrane
MAJ- JUNI 2006.: Odložen početak suđenja za zločine u Ljubotenu
"NEPRAVEDNO I POGRESNO": Odbrana i optužba traže smanjenje kazne Momiru Nikoliću