Home"POSTAVLJANJE SCENE ZA GENOCID"
Svedok odbrane Nasera Orića, bivši ambasador Venecuele pri UN i sadašnji specijalni savetnik generalnog sekretara svetske organizacije, optužio međunarodnu zajednicu da nije sprečila genocid u Srebrenici

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

U Srebrenici se dogodio "postepeni genocid" rekao je svedok odbrane Nasera Orića, Diego Arija/Arria ambasador Venecuele pri Ujedinjenim Nacijama od 1991. do 1993. godine a danas specijalni savetnik generalnog sekretara ove organizacije. Ambasador Aria, koji je bio inicijator i šef delegacije Saveta bezbednosti UN koja je u aprilu 1993. godine posetila Srebrenicu, opisao je da se u toj enklavi odvijao "usporeni snimak genocida".

Šokantni prizori bede, razaranja, gladi i prljavštine bili su, međutim, skrivani od javnosti i to, prema svedočenju venecuelanskog ambasadora, uz pomoć pripadnika UNPROFOR raspoređenih u tek proglašenoj "zaštićenoj zoni Srebrenica". Svojim fotoaparatom, koji je odbio da preda pripadnicima UN, snimio je prve, i tada jedine fotografije razorene Srebrenice i njenih izgladnelih žitelja.

O misiji koju je predvodio nakon proglašenja Srebrenice za zaštićenu zonu, Diego Arija je, na poziv tužilaštva, već svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću, 2004. godine. Ovog puta nije pristao na ulogu svedoka optužbe i prihvatio je poziv Orićeve odbrane.

Pošto je Arija potvrdio da ostaje pri svojim pređašnjim iskazima, odbrana je u dokaze uvela njegovu izjavu istražiteljima tužilaštva iz 2003. godine, kao i transkript njegovog svedočenja u predmetu Milošević u februaru 2004. godine.

Međunarodna zajednica, "nije prstom mrdnula" da zaštiti Muslimane u enlkavi a "nije im omogućila ni da se sami brane", rekao je danas ambasador Arija, otvoreno optužujući tadašnjeg generalnog sekretara Butrosa Galija i sekretarijat UN da su zadržavali izveštaje o stvarnom stanju u Srebrenici i dezinformisali Savet bezbednosti.

Informacija o "humanitarnoj katastrofi u Srebrenici" se, tvrdi Arija, našla pred Savetom bezbednosti tek 12 dana nakon dramatičnog apela tadašnjeg visokog komesara za izbeglice Sadako Ogate. U Savetu bezbednosti se, kako je rekao, mogla uočiti tendencija "moralnog izjednačavanja žrtava i agresora", čime se izbegavala neophodna akcija UN na sprečavanju humanitarne katastrofe.

Plavi šlemovi u enklavi, tvrdi venecuelanski diplomata, nisu ništa činili da spreče "postepeni genocid". Šta više, tokom boravka delegacije Saveta bezbednosti u Srebrenici, tadašnji zapovednik UNPROFOR brigadir Hejs/Hayes nastojao je na sve načine da im onemogući da sagledaju stvarno stanje i istinu o tada već zvanično "zaštićenoj zoni".

Međunarodna zajednica se prema njegovim rečima pre proglašenja zaštićene zone nadala da će Srbi brzo osvojiti enklavu i da će na taj način "problem biti rešen." Branioci Srebrenice su zato, po mišljenju Arije, predstavljali problem za međunarodnu zajednicu. Ispostavilo se da je enklava pod zaštitom UN bila zapravo "scena postavljena za genocid", rekao je Arija i objasnio da mu je danas "žao što je zajedno sa ostalim predstavnicima nesvrstanih zemalja u Savetu bezbednosti predložio formiranje zaštićene zone."

Svedočenjem Diega Arije odbrana nastoji da dokaže da su Muslimani u Srebrenici bili izloženi neprekidnim napadima srpskih snaga kojima otpor nisu pružale organizovane vojne jedinice pod komandom optuženog Orića, već samoorganizovani civili koje je na to naterala glad i beznađe.

Svedočenje ambasadora Arije biće nastavljeno sutra, unakrsnim ispitivanjem od strane tužioca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 259

ANTE GOTOVINA: Kraj mita o neuhvatljivom generalu
"NEOZBILJNO I NEODGOVORNO": Slobodan Milošević traži još 380 sati
ZLOČIN I KAZNA: 20 godina zatvora za Miroslava Brala
ZATAŠKAVANJE "USPORENOG GENOCIDA": Turistička poseta u pratnji UN
SUKOB U SUDNICI: Branitelj Vukovara protiv branilaca Vukovarske trojke
VEKOVNI NEPRIJATELJI: Kako je komunizam kalio bosanske Srbe