Home"TURISTIČKA POSETA" SREBRENICI U ARANŽMANU UN
Svedok Orićeve odbrane, venecuelanski diplomata Diego Arija, optužio UN i za "lažiranje" situacije u Srebrenici u proleće 1993. godine

Diego Arria, svjedok odbrane OrićaDiego Arria, svjedok odbrane Orića

U unakrsnom ispitivanju svedoka Orićeve odbrane, bivšeg ambasadora Venecuele pri Ujedinjenim nacijama (UN) Diega Arije/Arria, tužilaštvo je danas nastojalo da ospori njegove tvrdnje o tome kako su "šokantni prizori bede, razaranja, gladi i prljavštine u Srebrenici skrivani od javnosti 1993. godine, uz pomoć pripadnika UNPROFOR raspoređenih u enklavi."

Diego Arija je u glavnom ispitivanju svedočio o svojoj poseti Srebrenici u aprilu 1993. kada je predvodio delegaciju Saveta bezbednosti (SB) UN formiranu na njegovu inicijativu. Optužujući tadašnjeg generalnog sekretara UN Butrosa Galija/Ghali da je zadržavao i prikrivao informacije o dramatičnom stanju u Srebrenici, kao i snage UNPROFORA na terenu koje su mu pomagale u tom zataškavanju, Arija je opisao kako je, tokom posete, odbio da preda svoj foto aparat plavim šlemovima, dok su ostali članovi njegove delegacije to morali da učine.

Tužiteljica Patriša Selers/Patricia Sellers pokazala je svedoku nekoliko video snimaka iz aprila i septembra 1993. godine među kojima i insert iz snimka posete delegacije koju je predvodio 25. aprila 1993. godine Srebrenici. Ambasador Arija se prepoznao na snimku i potrdio da je fotografisao sa oklopnog vozila kojim ga je UNPROFOR prevozio. Drugu osobu koja je, kako se videlo na snimku, isto činila, Arija tvrdi nije poznavao niti je bio svestan "da još neko slika".

Arija je osim toga tvrdio da u Srebrenici, u trenutku koji je zabeležen na prikazanom snimku, zapravo i nije ni bilo "drugih članova delegacije" jer ih zadržao brigadir Hejz/Hayes, zapovednik UNPROFOR. On se, prema svedokovom iskazu, posebno pobrinuo da istina o tadašnjem stanju u Srebrenici ne dospe u javnost. Druga osoba sa fotoaparatom, zaključio je svedok, mogao je da bude samo neki pripadnik UNPROFOR, mada Arija u tom trenutku, kako je svedočio, nije znao da se njihova poseta snima.

"Voleo bih da sam ovaj snimak mogao tada da vidim u Savetu bezbednosti", rekao je venecuelanski ambasador, podsećajući kako su fotografije koje je sam napravio, a koje prikazuju razorene i spaljene kuće i očajne civile, bile u to vreme jedini dokument o stanju u Srebrenici dostupan SB UN.

Nastojeći da razjasni kada je svedok mogao da sazna za postojanje ovog snimka predsedavajući sudija Ađius/Agius se interesovao da li mu je taj video možda predočen tokom svedočenja na suđenju Slobodanu Miloševiću u februaru 2004. godine, što je Arija negirao.

"Reč je o pokušaju da se ne pokaže realna situacija (u Srebrenici) i to je uradio UN", rekao je venecuelanski diplomata o prikazanom snimku, odgovarajući na pitanje Orićevog branioca Džona Džonsa/ John Jones. "To izgleda kao turistička poseta gradu u pratnji UN", precizirao je Diego Arija sugerišući na kraju svog svedočenja da je UNPROFOR učestvovao ne samo u prikrivanju već i u pogrešnom predstavljanju stanja u Srebrenici "enklavi pod nominalnom zaštitom UN".Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 259

ANTE GOTOVINA: Kraj mita o neuhvatljivom generalu
"NEOZBILJNO I NEODGOVORNO": Slobodan Milošević traži još 380 sati
ZLOČIN I KAZNA: 20 godina zatvora za Miroslava Brala
ZATAŠKAVANJE "USPORENOG GENOCIDA": Turistička poseta u pratnji UN
SUKOB U SUDNICI: Branitelj Vukovara protiv branilaca Vukovarske trojke
VEKOVNI NEPRIJATELJI: Kako je komunizam kalio bosanske Srbe