HomeKOORDINATOR, A NE KOMANDANT
Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok odbrane Nasera Orića ostao pri tvrdnjama da među naoružanim muslimanskim grupama u Podrinju nije bilo komande, već samo “pokušaja koordinacije” i objasnio zašto je baš Orić postao glavni koordinator iako je u narodu bio nepopularan zbog svog službovanja u obezbjeđenju Slobodana Miloševića.

Suad Smajlović, svjedok odbrane OrićaSuad Smajlović, svjedok odbrane Orića

Pošto je svjedok odbrane Suad Smajlović u glavnom ispitivanju objašnjavao da Orić nije bio popularan u srebreničkom kraju zbog predratnog angažmana u obezbjeđenju Slobodana Miloševića, tužioca Gramsci Difazzia/Gramši Difacija interesovalo je kako je tako nepopularna osoba postala koordinator otpora. Smajlović, vođa grupe u srebreničkom naselju Kazani, objasnio je da se Orić iskazao prvih dana rata, kada se suprotstavio “arkanovcima” koji su napadali Srebrenicu.

Iako mu je tužilac pokazao niz dokumenata kojima tužilaštvo nastoji dokazati postojanje određene komandne strukture među jedinicama koje su branile Srebrenicu, svjedok je ostao pri svojoj ranijoj izjavi, prema kojoj su jedini otpor jedinicama Vojske Republike Srpske predstavljale lokalne grupe, čije su vođe međusobno bile u jako lošim odnosima.

Po ovom svjedoku, u srebreničkom kraju nije postojala nikakva jedinstvena komandna struktura, već samo “pokušaji koordinacije”, koji su uglavnom završavali neuspjehom. Smajlović je opisao da tokom rata Orić nije bio u dobrim odnosima čak ni sa svojim formalnim zamjenikom Akifom Ustićem, koji je vodio posebnu oružanu grupu u Srebrenici.

Svjedok je negirao autentičnost dokumenata koje mu je predočio tužilac, obrazlažući da oni imaju brojne formalne i suštinske mane. Tako je objasnio da se na spisku pripadnika njegove grupe u naselju Kazani nalazi 238 osoba, iako ona nikad nije brojala više od trideset boraca. Smajlović je također tvrdio da potpis na spisku nije njegov, što je odbrana dokazivala upoređujući potpis na dokumentu sa svjedokovim potpisom na pasošu.

Odbrana će sutra izvesti svog sljedećeg svjedoka – oficira američke vojske Rexa Dudleya/Reks Dadli, koji je 1993. boravio u Srebrenici kao predstavnik UNPROFOR-a. Njegovom svjedočenju prisustvovaće i predstavnici američke vlade.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 260

"NISAM KRIV": Prvo pojavljivanje Ante Gotovine
UVODNA REČ: Zločini koji se ničim ne mogu opravdati
PRODUŽENI ODMOR: Šest sedmica za Miloševića, ali ne u Moskvi
MILOŠEVIĆEV TJELOHRANITELJ: Da li je Orić bio popularan ili omražen u Srebrenici?
CENA LAŽNOG SVEDOČENJA: Oštro upozorenje svedoku Krajišnikove odbrane
MAJ- JUNI 2006.: Odložen početak suđenja za zločine u Ljubotenu
"NEPRAVEDNO I POGRESNO": Odbrana i optužba traže smanjenje kazne Momiru Nikoliću