HomeNEMA KOMANDANTA BEZ VOJSKE
Bivša sekretarica Ratnog predsedništva Srebrenice negira bilo kakvo vojno organizovanje na području ove opštine u periodu na koji se odnosi optužnica protiv Nasera Orića

Patricia Sellers, tužiteljica na suđenju OrićuPatricia Sellers, tužiteljica na suđenju Oriću

"Naser Orić nikada nije bio komandant Teritorijalne odbrane Srebrenica niti je TO postojala 1992. godine", tvrdila je Šuhra Đilović, svedok odbrane Nasera Orića u nastavku unakrsnog ispitivanja od strane optužbe.

Svedokinja je ostala pri tom stavu i kada je tužiteljica Patriša Sellers/Patricia Sellers suočila sa dokumentima u kojima je Orić ili naveden ili potpisan kao komandant TO, odnosno oružanih snaga Srebrenice. Neke od tih dokumenta ocenila je "nepouzdanim", osporavajući njihovu autentičnost dok je druge protumačila više kao odraz "želja" njihovih tvoraca nego kao realno stanje.

Na isti način objasnila je i sadržaj dokumenta kojim Ratno predsedništvo Srebrenice imenuje komandira vojne policije. "To je bilo više na papiru", rekla je Šuhra Đilović objašnjavajući kako je "vojna policija radila u okviru civilne" i kako je to ustvari bila posledica nastojanja Ratnog predsedništva "da nešto učini", da bi pomoglo izmučenom stanovništvu Srebrenice.

Bivša sekretarica Ratnog predsedništva Srebrenice ne spori da je Orić bio jedan od članova tog tela ali negira da je bio komandant štaba oružanih snaga jer, prema njenim rečima, "nikakav štab nije ni postojao, pošto nije postojala ni vojska."

Na pitanje zašto je onda Orić uopšte bio izabran u Ratno predsedništvo, Šuhra Đilović je odgovorila da su ga "verovatno izabrale vođe lokalnih grupa radi odbrane Srebrenice", odbacujući međutim svaku mogućnost da je on bio jedan od lokalnih vođa, a još manje njihov predvodnik.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 261

SVEDOČENJE INSAJDERA: Martićev uspon od dna policije do vrha politike
NEPOŠTOVANJE SUDA: Ko štiti zaštićene svedoke?
U SLUŽBI DB: "Škorpioni" u optužnici protiv Stanišića i Simatovića
POPULARAN ALI NEMOĆAN: Orić nije imao kome da komanduje