Home"SREBRENIČKA HRONIKA"
Citatom iz "Travničke hronike" Ive Andrića, Nesib Burić osporava navode "srebreničkih hronika" iz perioda 1992.-1993. od kojih je jednu, prema tužiocu, napisao optuženi Naser Orić

Nesib Burić, svjedok odbrane Nasera OrićaNesib Burić, svjedok odbrane Nasera Orića

"Naser Orić niti je bio, niti je mogao biti komandant svih jedinica na opštini Srebrenica", rekao je u završnici svog svedočenja svedok odbrane Nesib Burić odgovarajući na pitanja tužioca.

Burić je ostavio mogućnost da je Orić "predvodio grupu iz Potočara", insistirajući na tome da se "grupe naoružanih momaka", okupljene radi odbrane sela, ne mogu zvati vojnim jedinicama. On je izričito negirao da je u Srebrenici 1992. i 1993. godine postojala bilo kakva čvrsta vojna struktura. "Ostajem pri tome da je teritorijalna odbrana izmišljotina", rekao je Burić suočen sa dokumentom za koji tužilac Gramši Difacio/Gramsci Difazzio tvrdi da je spisak pripadnika TO u regionu Osmača.

Svedok je taj spisak nazvao "popisom stanovništva", iako mu je tužilac ukazao da se na njemu nalazi "samo muško stanovništvo između 16 i 70 godina". Burić je ostao pri tvrdnji da "do demilitarizacije u Srebrenici nije bilo nikakvih jedinica" koje bi bile deo strukture vojske BiH, već se radilo samo o "organizovanim grupama."

Jednu takvu grupu iz sela Osmače je u periodu na koji se odnosi optužnica predvodio i sam Burić. Uspesi njegove i drugih "organizovanih grupa" na području Srebrenice, od maja 1992. do marta 1993. godine, opisani su u dve knjige, čiji su autori, tvrdi tužilaštvo, Nijaz Mašić, nastavnik istorije iz Srebrenice i optuženi Naser Orić. Tužilaštvo je obe knjige uvelo u dokaze, dok odbrana negira njihovu tačnost i osporava da je Orić napisao knjigu "Srebrenica svedoči i optužuje".

Njen stvarni autor je, prema Burićevoj sugestiji, Nijaz Mašić koji je napisao i drugu navedenu knjigu "Agresija, otpor, izdaja, genocid." Mada priznaje da ih nije "ni video a kamoli pročitao", svedok obe knjige smatra netačnim i nepouzdanim. Jer, kako je rekao, "Mašić je istoričar, a poznato je da istoričari mnogo lažu."

Pozvan od strane tužioca da objasni kako se njegovo ime našlo na spisku ljudi kojima se Mašić zahvaljuje na saradnji u pisanju knjige, Burić je odgovorio da je to verovatno zbog njegovog posleratnog položaja referenta za obrazovanje, kulturu, nauku i sport u opštini Srebrenica.

Burić dodaje da mu se Mašić nikada nije obratio za bilo kakav podatak koji je naveo u knjizi, a i da jeste - "on mu nikakav podatak ne bi ni pružio." On lično, kaže, Nijazu Mašiću "nikada ne bi dao da piše".

Takav stav prema Mašiću svedok je, uz odobrenje sudije, obrazložio na sednici zatvorenoj za javnost. Publici je ostao dostupan samo citat kojim se svedok poslužio da opiše svoje ocene o "srebreničkim hronikama":

"Nije glup onaj ko ne zna da čita, već onaj koji veruje u sve što je napisano", rekao je Burić citirajući "Travničku hroniku" Ive Andrića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 247

SMRTONOSNO ORUŽJE: Kako je Vukovar "oslobađan" od lažnih Hrvata
MEDAČKI DŽEP: Ademiju i Norcu će se suditi u Hrvatskoj
"SREBRENIČKE HRONIKE": Istorije se pišu da bi se lagalo
LISTA ČEKANJA: Milan Martić – rekorder
ODBROJAVANJE: Još samo sedam haških begunaca