HomeŠTA JE ZNAO NASER ORIĆ?
Svedok odbrane Hamed Tiro negira navode iz knjige o Srebrenici koju je, tvrdi optužba, napisao optuženi Naser Orić

Hamet Tiro, svjedok odbrane Nasera OrićaHamet Tiro, svjedok odbrane Nasera Orića

Do kraja svedočenja na suđenju Naseru Oriću, svedok odbrane Hamed Tiro ostao je pri svom iskazu da "grupa naoružanih ljudi" predvođena izvesnim Ejubom Golićem, kojoj se pridružio u januaru 1993. godine, nije bila "ni pod čijom komandom".

U nastavku unakrsnog ispitivanja, Tiro je ponovio da nije znao ni za kakvu komandu u Srebrenici, kojoj bi bio podređen Ejub Golić. "Ejub se nije mogao staviti ni pod kakvu komandu", rekao je svedok.

On je u svojim odgovorima insistirao da "naoružane grupe" poput Golićeve nisu bile "nikakve jedinice" ili "vojne formacije". Ljudi su se, prema njegovim rečima, okupljali u grupe, "radi odbrane napadnutih sela, gde je ko hteo i kako je hteo".

Hamed Tiro nije promenio iskaz ni kada mu je tužiteljica Patriša Selers/Patricia Sellers pokazala naređenje sa potpisom Nasera Orića od 24. decembra 1992. godine kojim se nalaže "formiranje jedinice pod komandom Ejuba Golića". "To su Srbi mogli kopirati 1995. godine", rekao je svedok sugerišući da se radi o falsifikatu. On je naglasio da je Orića video samo jednom tokom rata te da nije znao ni za kakvu njegovu naredbu.

Sudeći po ovom svedoku odbrane, falsifikat bi mogla biti i knjiga "Srebrenica svedoči i optužuje – genocid Bošnjaka u istočnoj Bosni", čiji je autor, prema tvrdnjama optužbe, sam Naser Orić. U odlomku koji je citirala tužiteljica, autor govori o borbama u periodu od 21. do 29. juna 1992. godine u kojima su, kako se navodi, "naše snaga u kontranapadu, bez gubitaka" ovladale područjem Ratkovića, Brađevine i još desetak sela.

Tiro je međutim ocenio da Naser Orić nije mogao imati takve informacije i da je knjiga, koju prvi put vidi, "pisana na pamet". Kada bi ti podaci bili tačni, tvrdi svedok, značilo bi da je "oslobođena cela dolina Drine, za šta svakako nije bilo dovoljno ljudi". "Ovu knjigu pod hitno treba izbaciti iz opticaja jer ćemo prema njoj mi svi Muslimani biti ratni zločinci", rekao je Hamed Tiro koji je danas završio svedočenje na suđenju Naseru Oriću.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 246

NEOBUZDANI SVEDOK: Uzaludne lekcije profesoru Šešelju
"VUKOVARSKA TROJKA": Uskoro suđenje za masakr u Ovčari
FANTAZIJA ILI ČINJENICE: Kako su nastali Orićevi borbeni izvještaji
LISTA ČEKANJA: Usko grlo u Žalbenom veću Tribunala