HomeNEDOSTAJALA JE SAMO ATOMSKA BOMBA
Odnos snaga u području Srebrenice 1992. godine, prema svedočenju Hazima Malagića, svedoka odbrane Nasera Orića

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

"Nije korišćena samo atomska bomba" – rekao je danas Hazim Malagić, svedok odbrane Nasera Orića, odgovarajući na pitanje o naoružanju koje su srpske snage koristile u području Srebrenice 1992. godine.

Srpske snage su, svedočio je Malagić, bile nadmoćne, sastavljene delom od boraca sa iskustvom iz rata u Hrvatskoj, naoružane savremenim pešadijskim oružjem i teškom artiljerijom, a često su imale i vazdušnu podršku iz Srbije. S druge strane, dodao je svedok, "za nas je oružje značilo opstanak. Imali smo oko 150 automatskih i jedan broj lovačkih pušaka. Kada bi neko od naših vojnika poginuo, prvo smo pitali – da li je puška ostala?"

Grupa u kojoj se on borio je imala radiostanicu uz pomoć koje su prisluškivane komunikacije među srpskim jedinicama. Iz presretnutih razgovora Malagić je saznao za osnivanje Bratunačke i Jurišne brigade, kao i za planove napada na muslimanske položaje i postavljanje zaseda kako bi se sprečio odlazak civila po hranu. Ove njegove tvrdnje potkrepljene su navodima iz dokumenata VRS koje je prezentovala advokat odbrane Vasvija Vidović. Jedan od pokazanih dokumenata bila je i naredba Ratka Mladića iz novembra 1992. upućena Drinskom korpusu u kojoj se navodi da je odbrana Višegrada glavni zadatak, a da oko Srebrenice "neprijatelju treba ponuditi da preda oružje, a ako to ne prihvati – uništiti ga".

Opisujući žestoke borbe koje su krajem 1992. godine vođene u reonu Bjelovca, Malagić je rekao da su srpske snage imale podršku aviona i artiljerije iz Srbije, a da je postojala i logistička pomoć sudeći po uniformama koje su vojnici nosili. "Tokom bitke, naši civili su iščekivali ishod i eventualno otvaranje prolaza ka svojim kućama u kojima je bilo još hrane. U jednom trenutku, pojavili su se avioni koji su doleteli iz Srbije i prve bombe bačene su upravo na ove civile koji su bili na brisanom prostoru. Kad bi samo pilot mogao da zna kakav je masakr napravio", rekao je Malagić.

Odbrana je tokom današnjeg ispitivanja nastojala da opovrgne verodostojnost vojnih dokumenata koje je, prema tužiocima, potpisao optuženi Orić. Za jedan od takvih dokumenata, u kojem se naređuje da se deo muslimanskih snaga oko Srebrenice stavi pod kontrolu izvesnog Avde Belog, Malagić je rekao da "izgleda kao šala na račun Orića s obzirom na reputaciju Belog". Njega je svedok opisao kao "psihički labilnog momka koji nikada nije nosio oružje" i koji će kasnije, nakon pada Srebrenice, izvršiti ubistvo i samoubistvo u Tuzli.

Svedočenje Hazima Malagića biće nastavljeno sutra, unakrsnim ispitivanjem svedoka odbrane od strane tužiteljice Patriše Selers/Patricia Sellers.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 249

SLUČAJ LORDA ASHDOWNA: Lažni svedok ili lažno optuženi
"DIFERENCIJA U RAZLICI": Svi vođe - niko komandant
NEPOŠTOVANJE SUDA: Nalog za hapšenje zbog neopravdanog izostanka
SVE ILI NIŠTA: Šešelj traži kompletno veće i celu optužnicu
ODBRANA U MINUSU: Krajišnik neće da bude slučaj