HomeSVI VOĐE, NIKO KOMANDANT
Svedok odbrane Nasera Orića tvrdi da je optuženi samo "vodio" svoju grupu boraca, a nije njima "komandovao".

Hazim Malagić, svjedok odbrane Nasera OrićaHazim Malagić, svjedok odbrane Nasera Orića

“Sve formacije Armije BiH u Srebrenici imenovane su nakon demilitarizacije ovog grada a tokom 1992. i 93. to su bile samo slabo naoružane grupe bez lanca komande”, rekao je danas Hazim Malagić, svedok odbrane Nasera Orića. Malagić je to izjavio nakon što mu je tužilac pokazao snimak iz aprila 1994. godine na kojem je optuženi predstavljen kao komandant Osme operativne grupe Armije BiH, a sam Orić govori o dvogodišnjici stvaranja Teritorijalne odbrane Srebrenice.

Posle prikazivanja još jednog snimka na kojem Orić, prepričavajući jedan ratni događaj, kaže da ga je neki vojnik nazvao komandantom, Malagić je ostao pri stavu da je pogrešno koristiti reč “komandant” i da je prikladnija reč “vođa”. “Orić jeste bio vođa grupe u Potočarima, kao što je vođa moje grupe sa Likara bio Osman Malagić, a Šemso Husić na Polozniku”, objasnio je svedok, naglašavajući da se termin “komandant” koristi za bataljon i veće vojne formacije.

Tokom glavnog ispitivanja, svedok je govorio da je njegova grupa imala radio-stanicu kojom su prisluškivali komunikacije srpskih snaga oko Srebrenice i da je te informacije posedovala samo njegova grupa. Tužilaštvo je danas tražilo pojašnjenje te tvrdnje navodeći da je u nekoliko navrata i sam Malagić kazao da su informacije prenošene na neka druga mesta, a prikazan je i snimak u kojem Orić govori kako ga je jednom prilikom o pripremama srpskih snaga izvestio kurir. Malagić je rekao da su informacije "mogli prenositi civili koji su bili u stalnom pokretu zbog potrage za hranom”, pa čak i da su ih mogli razmenjivati vojnici iz različitih grupa ako bi se slučajno sreli, ali da “nikakav sistem kurirskih službi nije postojao”.

Malagić je i danas negirao verodostojnost dokumenata kojima raspolaže tužilaštvo. Tako je za jedan od dokumenata u kojem se opisuju planovi za izviđanje terena rekao da bi "to bilo kao kad bi njega neko poslao da vrši izviđanje u Hagu”. “Vi ste lepa i šarmantna dama i žao mi je što to moram da kažem, ali valjda i sami vidite koliko protivurečnosti ima u ovim dokumentima”, obratio se Malagić tužiteljici Selers.

Pred kraj današnje rasprave počelo je svedočenje Sajmona/Simon Mardela, engleskog lekara koji je u martu 1993. zajedno sa generalom Morionom/Morillon i grupom vojnika UNPROFOR došao u Srebrenicu. Odbrana i tužilaštvo najavile su da bi njegovo svedočenje trebalo da se završi tokom sutrašnje sednice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 249

SLUČAJ LORDA ASHDOWNA: Lažni svedok ili lažno optuženi
"DIFERENCIJA U RAZLICI": Svi vođe - niko komandant
NEPOŠTOVANJE SUDA: Nalog za hapšenje zbog neopravdanog izostanka
SVE ILI NIŠTA: Šešelj traži kompletno veće i celu optužnicu
ODBRANA U MINUSU: Krajišnik neće da bude slučaj