HomeOSPORAVANJE DOKUMENATA OPTUŽBE
Za dokumente optužbe koji su mu predočeni u unakrsnom ispitivanju, svedok odbrane Nasera Orića tvrdi da su "pogrešni", "smešni" ili "lažni"

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

Pošto je tokom glavnog ispitivanja svedok odbrane Hazir Malagić tvrdio da su Srbi u bratunačko-srebreničkom području naoružavani mesecima pre početka rata, a naročito u proleće 1992. godine, tužilaštvo je tokom unakrsnog ispitivanja nastojalo da pokaže kako su to radili i Muslimani, kao i da je u tome učestvovao i optuženi Naser Orić.

Tužiteljica Patriša Selers/Patricia Sellers je Malagiću najpre pokazala izvode iz knjige Besima Ibiševića u kojoj stoji da je Orić bio desna ruka Ibrahima Mustafića, koji je navodno naoružavao Muslimane u okolini Srebrenice. Svedok se usprotivio ovim navodima tvrdeći da su svi dobro znali da Mustafić "nikada nije voleo Orića", te njih dvojica nikako nisu mogli da u bilo čemu sarađuju.

Tužiteljica je Malagiću pokazala i ugovor o prodaji oružja, municije, opreme i hrane iz aprila 1992. godine u kojem je kao kupac naveden Naser Orić, u ime Teritorijalne odbrane Srebrenice. Svedok, međutim, tvrdi da je to "smešno" i ukazuje kako se u ugovoru govori o kupovini 2.000 pari čizama, a on sam je tokom čitavog rata imao samo jedan par. Ukazuje, dalje, da se pominje 800 automatskih pušaka i tvrdi da je tokom rata na području Srebrenice bilo "najviše 400 takvih pušaka."

Svedok je ostao pri tvrdnjama iz glavnog ispitivanja da njegova grupa od 25 naoružanih ljudi pod komandom Osmana Malagića nije imala nikakvu logističku podršku, da nije postojala komunikacija među naoružanim muslimanskim grupama, kao i da je on znao samo za postojanje borbenih linija na kojima je lično bio ili onih koje su bile dovoljno blizu da se mogla čuti pucnjava.

Pošto mu je tužiteljica pročitala nekoliko odlomaka iz dokumenta za koji tvrdi da je dnevnik vojne policije u Srebrenici, Malagić je rekao da ne veruje da je "u srebreničkom haosu 1992. godine mogla da postoji bilo kakva vojna policija." Primetio je, takođe, da su sve beleške u navodnom dnevniku pisane istim rukopisom, što mu se kao bivšem pripadniku rezervnog sastava policije činilo nelogičnim. Osporavajući verodostojnost ovog dokumenta, svedok je ukazao na belešku u kojoj stoji da je izvesni Muhamed Cvrk, inače njegov ratni drug, priveden u stanicu vojne policije 29. decembra 1992. «To je prosto nemoguće, čak i da je postojala ta vojna policija u Srebrenici. Dobro se sećam 29. decembra, jer smo tog dana Cvrk i ja sa još dva momka bili ranjeni», rekao je Malagić.

Tužilaštvo je zatražilo i sutrašnji dan za unakrsno ispitivanje svedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 249

SLUČAJ LORDA ASHDOWNA: Lažni svedok ili lažno optuženi
"DIFERENCIJA U RAZLICI": Svi vođe - niko komandant
NEPOŠTOVANJE SUDA: Nalog za hapšenje zbog neopravdanog izostanka
SVE ILI NIŠTA: Šešelj traži kompletno veće i celu optužnicu
ODBRANA U MINUSU: Krajišnik neće da bude slučaj