HomeVEHBIJA KARIĆ: ČUDI ME DA NE VJERUJETE ČASNIM LJUDIMA
Posljednji svjedok u dokaznom postupku optužbe protiv Sefera Halilovića, Vehbija Karić, negirao je navode optužnice prema kojima je on sugerisao počiniocima zločina u Grabovici da ubijaju civile. Nastavak suđenja zakazan je za 20. juna, kada će početi iznošenje dokaza odbrane.

Vehbija Karić svjedoči putem video linkaVehbija Karić svjedoči putem video linka

"Zar se ne može vjerovati časnim ljudima koji su cio život proveli časno, koji su sa mnom bili rame uz rame, nego nekim asocijalnim tipovima koji su dali izjave da sam ja rekao 'Ako bude kakvih problema pobijte ih i pobacajte ljude u Neretvu.' To me čudi!" - rekao je penzionisani brigadir Armije BiH Vehbija Karić, svjedočeći drugi put u procesu protiv Sefera Halilovića. Njegova današnja izjava se, međutim, razlikuje od one koje je dao u prvom svjedočenju.

Kao i prvi put, prije početka suđenja Haliloviću, Vehbija Karić je zbog lošeg zdravstvenog stanja svjedočio putem video linka iz Sarajeva. Karić, koji je za vrijeme operacije Neretva 93 bio član inspekcijskog tima kojim je komandovao Sefer Halilović, navodi se u optužnici a pomenulo ga je i nekoliko svjedoka optužbe, jer je vojnicima u Grabovici sugerisao da hrvatskim civilima presude "po kratkom postupku" ako ne budu surađivali. Karić je kasnije tvrdio da to "nije mislio doslovno".

U današnjem svjedočenju Karić je više puta ponovio da dan uoči zločina Halilović nije bio ni u Grabovici ni u Jablanici, te da nije znao da su vojnici smješteni u kuće seljana. Prema Karićevom iskazu, on je sa još tri člana inspekcijskog tima posjetio Grabovicu prije dolaska vojnika i tražio pristanak mještana da se vojska smjesti u kuće. "Niko se nije protivio", tvrdi Karić. Inspekcijski tim je ponovo obišao selo dan uočio zločina, i razgovarao i sa civilima i vojnicima, kaže Karić, ali "sve je bilo normalno."

Svjedočenjem Vehbije Karića okončano je iznošenje dokaza tužilaštva u slučaju protiv Sefera Halilovića. Nastavak suđenja, kada će odbrana početi sa iznošenjem svojih dokaza, zakazan je za 20. juni. Ove sedmice objavljeno je i da će umjesto mađarskog sudije Gyorgy Szenasi/Đerđ Senašia, koji se povukao zbog bolesti, u sudskom vijeću u nastavku suđenja biti sutkinja Florens Mumba koja je predsjedavala raspravnim vijećima pred kojima se sudilo optuženima za silovanja i seksualna porobljavanja u Foči i etničko čišćenje Bosanskog Šamca.

Optužnica tereti Halilovića da nije spriječio ili kaznio zločine nad hrvatskim civilima u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol. Odbrana tvrdi da Halilović nije bio na čelu lanca komande za vrijeme operacije Neretva 93 kada su počinjeni ovi zločini. Sefer Halilović se dobrovoljno predao 25. septembra 2001. godine, a suđenje je počelo 31. januara ove godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 237

PSI RATA: Krv, laži i video-trake
KOSOVSKE "LEKCIJE": Bomba kao poruka, hamburger kao alibi
BRANITI ILI ODBRANITI: U čemu se razlikuju Srbi i Englezi
ŠTA JE DOKAZANO: Odbrana traži oslobađajuću presudu za Nasera Orića
KOME VJEROVATI: Optužba zaključila dokazni postupak protiv Halilovića
SPAJANJE PREDMETA: Šešelj neće u društvo Stanišića, Simatovića i Martića