HomeSMJENA SUDIJE NA SUĐENJU HALILOVIĆU
I pored toga što jer pred sam kraj iznošenja dokaza tužilaštva jedan od trojice sudija iz pretresnog vijeća podnio ostavku, suđenje Seferu Haliloviću se nastavlja u četvrtak, svjedočenjem Vehbije Karića putem video-linka.

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

Pri samom kraju izvođenja dokaza tužilaštva, jedna od trojice sudija Pretresnog vijeća, Gyorgy Szenasi/Đerđ Senaši iz Mađarske, podnio je ostavku iz, kako je rečeno, zdravstvenih razloga. Sefer Halilović je odlučio da se procedura nastavi bez odlaganja, te će novi sudija biti imenovan već ove sedmice, odnosno do nastavka suđenja koje je zakazano za četvrtak, 2. maja.

Na današnjoj statusnoj konferenciji raspravljana su proceduralna pitanja uoči početka izvođenja dokaza odbrane. Braniocima je dat rok da dostave imena svjedoka do 13. juna, a dokazni postupak odbrane bi trebao početi 20. juna, ali se ti rokovi po potrebi mogu mijenjati. Branilac Peter Morrissey/Peter Morisi je naglasio da je u ovom trenutku teško odrediti precizno koliko će trajati iznošenje dokaza odbrane, te je okvirni rok šest sedmica.

U četvrtak 2. maja video linkom iz Sarajeva svjedočit će Vehbija Karić. Njegova izjava data prije početka suđenja je uvedena u dokaze u aprilu ove godine. Zbog njegove bolesti, vijeće je pristalo na ovakvo svjedočenje, a Kariću će pitanja postavljati samo sudije. Ispitivanje će trajati 45 minuta i bit će ograničeno na pitanja vezana za navode u optužnici.

Vehbija Karić je septembra 1993. bio član Inspekcijskog tima Armije BiH u operaciji Neretva 93. U optužnici protiv Sefera Halilovića se navodi da je Karić, prilikom obilaska jedinice u Grabovici, vojnicima koji su se žalili na smještaj "verbalno i gestikulacijom pokazao neka tim bosansko-hrvatskim civilima presude po kratkom postupku i bace ih u Neretvu ako ne budu surađivali". Isto je tvrdilo nekoliko svjedoka tužilaštva, ali odbrana tvrdi da se to nije nikada desilo.

Sefera Halilovića optužnica tereti da nije spriječio zločine u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol, niti je pošto su se desili pokrenuo istragu i kaznio počinioce.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 237

PSI RATA: Krv, laži i video-trake
KOSOVSKE "LEKCIJE": Bomba kao poruka, hamburger kao alibi
BRANITI ILI ODBRANITI: U čemu se razlikuju Srbi i Englezi
ŠTA JE DOKAZANO: Odbrana traži oslobađajuću presudu za Nasera Orića
KOME VJEROVATI: Optužba zaključila dokazni postupak protiv Halilovića
SPAJANJE PREDMETA: Šešelj neće u društvo Stanišića, Simatovića i Martića