HomeIZETBEGOVIĆEVA AMNESTIJA ZA HALILOVIĆA
Trećeg dana svjedočenja Bakira Alispahića, u unakrsnom ispitivanju branilac Sefera Halilovića pročitao je dijelove transkripta sjednice Predsjedništva BiH od 26. novembra 1993. godine. Svjedok je potvrdio da je stav Alije Izetbegovića u tom periodu bio da se neke greške generalu trebaju oprostiti.

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

Alija Izetbegović je na sjednici Predsjedništva 26. novembra 1993. godine rekao da Sefer Halilović ”jeste napravio izvjesne greške, propuste, ali je imao i velikih zasluga u formiranju vojske prvih dana”, stoji u prijepisu sa sjednice Predsjedništva koje je obrana predočila Tribunalu.

“Svijet misli da su Sandžaklije negdje na tapetu. Treba ih razuvjeriti u to, ako se može. Naravno, nikoga ne treba pri tome amnestirati za krupne stvari. Što se tiče Sefera, bilo je tih stvari koje se njemu spočitavaju. Bio je saslušavan, ali pošto je ovo pravna država, ustanovili su da nema nikakvih krivičnih djela. A da ima, pokrenuo bi se postupak protiv njega i gotovo.” Ove Izetbegovićeve riječi danas je u sudnici pročitao branilac Sefera Halilovića Peter Morrissey/Peter Morisi na početku unakrsnog ispitivanja svjedoka tužilaštva Bakira Alispahića.

Bakir Alispahić je potvrdio da je prema njegovim saznanjima ovo bio Izetbegovićev stav o Haliloviću krajem 1993. godine. Sugestiju branioca Morisija da je i sam Alispahić imao isti stav o Haliloviću, Alispahić je negirao: "Nikada nisam izrekao takav stav".

Samo mjesec dana prije pomenute sjednice, Predsjedništvo je odlučilo da se izvrši operacija Trebević. Dio operacije bili su informativni razgovori sa Halilovićem. Uoči operacije, također odlukom Predsjedništva, Halilovićev telefon je nadziran, kao i telefoni svih vojnih komandanata koji su uklonjeni operacijom Trebević. Na sugestiju branitelja, Alispahić je potvrdio da je od te operacije, 26. oktobra, redovno obavještavao Aliju Izetbegovića o svemu što je imalo veze sa Halilovićem, uključujući razgovore koje je s njim obavljala vojna bezbijednost.

Unakrsno ispitivanje svjedoka Bakira Alispahića nastavlja se u petak. Sefer Halilović tereti se da nije spriječio zločine počinjene u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol, niti proveo istragu i kaznio njihove počinioce. U ova dva sela stradalo je više od 60 Hrvata civila, među kojima je bilo i staraca i djece.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 236

ASANACIJA KOSOVA: Prikrivanje ili otkrivanje zločina
SAMOODBRANA: Krajišnik želi stopama Miloševića i Šešelja
RIZIK SVEDOČENJA: Komandant Čeliku pod unakrsnom paljbom
OD GRABOVICE DO KAZANA: Zakasnili obračun ispod Trebevića
GARANCIJE: Tužilac ne veruje Haradinaju i UNMIK-u