HomeSUTKINJA MUMBA U VEĆU KOJE SUDI HALILOVIĆU
Nakon ostavke sudije Senašija i pošto se optuženi saglasio da se suđenje nastavi sa novim sudijom, predsednik Tribunala imenovao sutkinju Florans Mumba u veće pred kojim se vodi postupak protiv bivšeg načelnika Glavnog štaba Armije BiH.

Florence MumbaFlorence Mumba

Sudija Žalbenog veća Haškog tribunala Florans/Florence Mumba preuzeće mesto sudije Đerđa Senašija/Gyorgy Szenasi u Raspravnom veću pred kojim se odvija postupak protiv Sefera Halilovića, bivšeg načelnika Glavnog štaba Armije BiH, optuženog za zločine u selima Grabovica i Uzdol 1993. godine. Nakon što se juče mađarski sudija povukao iz zdravstvenih razloga i pošto se optuženi saglasio da se suđenje nastavi sa novim sudijom bez bilo kakvih prekida, predsednik Tribunala je danas na to mesto imenovao sutkinju Mumbu iz Zambije.

Florans Mumba je u Hagu dva mandata i spada među najiskusnije sudije Tribunala. Predsedavala je Raspravnim većima pred kojima se sudilo optuženima za silovanja i seksualna porobljavanja u Foči i etničko čišćenje Bosanskog Šamca, a nakon toga je imenovana u Žalbeno veće Tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu. Jedina je od stalnih sudija iz sadašnjeg sastava Tribunala koja na prošlogodišnjim izborima u Generalnoj skupštini UN nije tražila novi četvorogodišnji mandat. Njen sadašnji mandat ističe 17. novembra ove godine, što znači da bi do tada trebalo da bude izrečena i presuda u slučaju Sefera Halilovića.

Suđenje Haliloviću biće nastavljeno u četvrtak 2. juna sa sutkinjom Mumba u novoj ulozi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 237

PSI RATA: Krv, laži i video-trake
KOSOVSKE "LEKCIJE": Bomba kao poruka, hamburger kao alibi
BRANITI ILI ODBRANITI: U čemu se razlikuju Srbi i Englezi
ŠTA JE DOKAZANO: Odbrana traži oslobađajuću presudu za Nasera Orića
KOME VJEROVATI: Optužba zaključila dokazni postupak protiv Halilovića
SPAJANJE PREDMETA: Šešelj neće u društvo Stanišića, Simatovića i Martića