HomeGRANICE SJEĆANJA
Alija Izetbegović je Franji Tuđmanu u julu 1993. godine rekao da je Sefer Halilović smijenjen i da su mu ostale samo formalne funkcije. Svjedok tužilaštva Bakir Alispahić pak tvrdi da je Halilović u septembru iste godine komandovao operacijom Neretva, te da nikada nije čuo da je njegova funkcija samo formalna.

Bakir Alispahić svjedoči na suđenju HalilovićuBakir Alispahić svjedoči na suđenju Haliloviću

Četverodnevno svjedočenja Bakira Alispahića završeno je u petak nakon unakrsnog ispitivanja. Branilac Sefera Halilovića ukazao je na nekoliko dokumenata i svjedočenja predhodnih svjedoka koji su u suprotnosti sa Alispahićevim iskazom.

Prema dokumentima koje posjeduje odbrana, na sastanku u ljeto 1993. godine u Zenici, nije se govorilo o operaciji Neretva 93 niti je Sefer Halilović postavljen na čelo te operacije. Alispahić, međutim, tvrdi da je bio prisutan na dijelu sastanka kada se govorilo o proboju ka Mostaru, da je od njega traženo da na raspolaganje Armiji stavi specijalnu jedinicu policije, te da je on shvatio kako će Halilović biti na čelu operacije. Suočen sa dokumentima koje mu je predočio branilac Peter Morrissey/Piter Morisi, Alispahić je rekao da se u Zenici "možda nije konkretno dogovaralo ništa o akciji" ali se jeste govorilo o proboju ka Mostaru, a da su konkretni dogovori postignuti kasnije.

Alispahić je potvrdio da je u toku 1993. godine Sefer Halilović u dva navrata prisluškivan. Prvi put po nalogu Munira Alibabića, dok je drugi nalog na zahtjev vojne službe sigurnosti potpisao lično Alispahić. Prema njegovom iskazu između policije i vojne sigurnosti posredovao je Nedžad Ugljen. O detaljima operacija uhođenja Sefera Halilovića koje su se prema riječima branioca zvale Zolja i Agava, odnosno metodama koje su u tome korištene, Alispahić nije mogao dati više detalja jer ih se, kako je rekao, ne sjeća. "Oni koji su propisali mjere, odabrali su i metode" rekao je Alispahić podsjećajući da je to bila akcija vojne sigurnosti. Alispahić je rekao i da ne zna kome je Ugljen davao materijale koji su skupljeni.

Poredeći iskaze ovog svjedoka datog tužilaštvu 2001. i iskaz od proteklih dana, Morisi je našao neke razlike. U prvoj izjavi Alispahić je rekao kako je sam naredio policiji da se ne miješa u istragu u Grabovicu, odnosno, kako je citirano, "u poslove vojske", kao i da je takva odluka donesena prije pokretanja operacije. U prvom dijelu ovosedmičnog iskaza Alispahić je, međutim, tvrdio da mu je Halilović rekao da se "ne miješa u poslove vojske" nakon što ga je ovaj obavijestio da zna za dešavanja u Grabovici. "Svako ima pravo da se sjeća onako kako ga njegova pamet služi" rekao je Alispahić i potvrdio da postoje određene razlike u iskazima, ali da one nisu suštinske.

Odbrana je također citirala transkript sa sastanka između Alije Izetbegovića i Franje Tuđamana održanog 11. jula 1993. godine. Na tom sastanku je Izetbegović rekao Tuđmanu da je Sefer Halilović "uklonjen sa funkcije", te da je njegova trenutna funkcija samo "formalna". Bakir Alispahić je odgovorio da prije nije čuo za ovaj razgovor, niti je znao za takav stav predsjednika Izetbegovića.

Suđenje Seferu Haliloviću nastavlja se sljedeće sedmice. Halilović se tereti da nije spriječio zločine, proveo istragu niti kaznio počinioce ubistava u hrvatskim selima Grabovica i Uzdol u septembru 1993. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 237

PSI RATA: Krv, laži i video-trake
KOSOVSKE "LEKCIJE": Bomba kao poruka, hamburger kao alibi
BRANITI ILI ODBRANITI: U čemu se razlikuju Srbi i Englezi
ŠTA JE DOKAZANO: Odbrana traži oslobađajuću presudu za Nasera Orića
KOME VJEROVATI: Optužba zaključila dokazni postupak protiv Halilovića
SPAJANJE PREDMETA: Šešelj neće u društvo Stanišića, Simatovića i Martića