HomeTRIDESET SVJEDOKA ZA SEFERA HALILOVIĆA
Na statusnoj konferenciji uoči početka dokaznog postupka odbrane bivšeg načelnika Glavnog štaba Armije BiH, branilac najavio 30 svjedoka - od kojih će samo 7 dati iskaz u sudnici, dok će ostali svjedočiti pisanim izjavama. Uvodna riječ i prvi svjedok odbrane u ponedjeljak 27. juna.

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

"Izvođenje dokaza odbrane će trajati veoma kratko" najavio je Peter Morrissy/Peter Morisi, branilac Sefera Halilovića na statusnoj konferenciji uoči početka iznošenja dokaza odbrane. Morisi je objavio kako odbrana planira uvesti dokaze o ne postojanju krivice Halilovića služeći se materijalima i dokazima koje je u svom dokaznom postupku prezentirala optužba.

Odbrana je najavila ukupno 30 svjedoka, od kojih će samo sedam dati iskaze u sudnici, a svjedočenja ostalih bit će uvedena pismenim putem.

Tužilaštvo je okončalo iznošenje dokaza 2. juna ove godine. U toku 61 dana suđenja tužilaštvo je izvelo 41 svjedoka. Odbrana iznošenje dokaza počinje u ponedjeljak 27. juna kada će nakon uvodne riječi branioca, u sudnici iskaz dati prvi svjedok čije ime još uvijek nije objavljeno. Prvu sedmicu će u sudnici biti tri svjedoka.

Odbrana negira navode optužnice kojima se Sefer Halilović tereti da nije preduzeo potrebne mjere da spriječi zločine ili kazni odgovorne za ubistva hrvatskih civila u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol. Branilac će u narednim sedmicama pokušati dokazati da Halilović nije bio na čelu lanca komande u Operaciji Neretva 93 tokom koje su počinjeni ovi zločini.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 240

POZADINA U TRI SLIKE: Priviđanje "zlatnog kalašnjikova"
DILEME: Može li krivac da svedoči o krivici drugih?
PJESNIČKA SLOBODA: Pokrštavanje u "romantičnom i propagandnom smislu"
NEIZVJESNOST: Gdje će se suditi za "drugu rundu" granatiranja Sarajeva?