HomeHALILOVIĆ JE IMAO "UTJECAJ", ALI NE I "EFEKTIVNU KONTOLU"
Odbrana Sefera Halilovića će dokazivati da on nije komandovao trupama koje su učestvovale u Operaciji Neretva 93 kada su pojedini pripadnici Armije BiH počinili zločine nad civilnim stanovništvom dva hercegovačka sela. U uvodnoj riječi, Halilovićev branilac rekao da tužilaštvo nije uspjelo izvršiti svoj zadatak i dokazati navode optužnice.

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

"Vrijeme je da se počne sa iznošenjem dokaza odbrane, iako je ona, paradoksalno, skoro već gotova". Ovim je riječima branilac Sefera Halilovića otvorio dokazni postupak odbrane. "Proces izvođenja dokaza odbrane bit će kratak i usredotočit će se na vrlo konkretna pitanja", rekao je Piter Morisi/Peter Morrissy naglašavajući da se "u predmetu protiv Sefera Halilovića radi o stavu koje je tužilaštvo izmislilo".

Odbrana će svoj postupak bazirati na dokazivanju da Halilović nije imao "efektivnu kontrolu", fraza koju je Morisi više puta ponovio, nad vojnicima koji su počinili zločine u Grabovici i Uzdolu. "Halilović, kao načelnik štaba, nije imao nezavisno samostalno mjesto u okviru komandnog lanca nego je imao pravo da po ovlaštenju svog nadređenog izdaje neka naređenja. Optužba nije dokazala da je on komandovao bilo kojom operacijom" tvrdi odbrana.

Utjecaj koji je Halilović imao na Devetu i Desetu brigadu i Samostalni prozorski bataljon - na koji je tužilaštvo više puta ukazivalo - prema odbrani nije isto što i efektivna kontrola, koja, rekao je Morisi, nije postojala.

Odbrana će se, najavio je Morisi, usredotočiti na zločin u Uzdolu zato što, kako je rečeno, "postoje rupe u dokazima tužiteljstva i ono što su postigli je minimalno." Odbrana želi dokazati da je u Uzdolu došlo do oružanog sukobu jer su civili u ovom selu bili naoružani ili imali pristup oružju. Morisi tvrdi da postoji niz dokaza koji jasno ukazuju na ovo, te da je cijeli događaj izmanipulisan u propagandne svrhe. Kada je riječ o Grabovici "postoji vrlo malo dokaza i oni će se oslanjati na ono što je ušlo u spis i tako pobiti ono što je tužiteljstvo navelo".

"Važno je dokazati karakter Sefera Halilovića jer se on zalagao za multietničku vojsku i multietničku Bosnu" rekao je Morisi nagovještavajući u kojem pravcu će ići neki od iskaza svjedoka.

"U zaključku mogu da kažem da optužba nije uspjela dokazati ono što je najavila, nije ispunila svoj zadatak. Mi ćemo iznijeti dokaze koji će to učiniti još jasnijim" zaključio je Peter Morisi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 241

"ELIMINACIJA" SVEDOKA: Kakvo je vojno obrazovanje Pedija Ešdauna?
EKSPRESNA ODBRANA: Samo sedam svedoka za Sefera Halilovića
(NE)SPORNA IDENTIFIKACIJA: Završeno izvođenje dokaza na suđenju za Lapušnik
TABU-TEMA: Prvu put javno o zločinima u Sokocu
PROMOCIJA: Karadžić i Mladić premijerno u Hagu