HomeĆELO: "OVAJ SUD JE MJESTO GDJE SE NE BI TREBALO LAGATI!"
Nastojeći da ospori iskaz svjedoka tužilaštva Ramiza Delalića Ćele, branilac Sefera Halilovića u unakrsnom ispitivanju pomenuo brojne sporne detalje o ratu u Sarajevu. Delalić većinu navoda koji se ne slažu sa onim što je rekao proteklih dana negira, pa čak i svoje vlastite izjave date prije ovog svjedočenja.

Ramiz Delalić, svjedok na suđenju HalilovićuRamiz Delalić, svjedok na suđenju Haliloviću

"Ono što ste vi ispričali ove sedmice u sudu je nešto što ste vježbali godinama da bi se branili od krivičnog gonjenja zato što ste zataškivali zločin u Grabovici. Da li je to istina?" Ovo je samo jedna od mnogih sugestija branioca Sefera Halilovića, Petera Morisija/ Peter Morrissey kojima je u unakrsnom ispitivanju nastojao dokazati da se ne može vjerovati iskazu Ramiza Delalića Ćele.

Svjedok optužbe, međutim, nije odstupao od izjave date pred sudom. "Ja sam pisao Haškom tribunalu još dok je tu bila gospođa Luiz Arbur/Louise Arbour i tada sam tražio da ako je potrebno dođem u Hag i odgovaram za to. Znači, to što vi kažete da sam vježbao, to je vaša stvar. Međutim, postoji mnogo svjedoka koji mogu da posvjedoče o stvarima o kojima ja pričam" rekao je Delalić.

Cijele protekle sedmice Ramiz Delalić Ćelo, svjedok tužiteljstva u slučaju Sefer Halilović, govorio je o događajima uoči zločina u Grabovici i onome što je uslijedilo. Halilović se tereti da je kao zapovjednik operacije Neretva "93 odgovoran za propust da spriječi i kazni ubistvo 62 civila i jednog zarobljenog vojnika, u dva odvojena incidenta, u selima Grabovica i Uzdol u dolini Neretve. Zločini su se dogodili u septembru 1993. godine tokom vojne operacije "Neretva '93". Delalićev iskaz je potvrdio navode optužnice da Halilović nije poduzeo potrebne mjere da se počinioci zločina kazne.

Nastojeći osporiti vjerodostojnost svjedoka, branilac Morisi ga je suočio sa njegovim prijašnjim izjavama, koje se razlikuju od iskaza pred sudom. Odbrana je ponudila i suprotne izjave drugih svjedoka, te intervju koji je Delalić dao '98. godine sarajevskom nedjeljniku "Dani." Sve navode koji se razlikuju od iskaza koji je proteklih dana dao pred Tribunalom, Delalić je odbacio rekavši da nisu istiniti.

Branilac je svjedoka pitao zašto je čekao da tek sada u Hagu kaže kako je Sefer Halilović 1993. s njim "kovao zavjeru da ubiju Rasima Delića." Delalićev odgovor bio je da je siguran da niko nije izdao naredbu da se počini zločin u Grabovici, ali da je one koji su to uradili trebalo kazniti te da smatra Halilovića krivim što se to nije desilo. "Ovaj sud je sud gdje se ne bi trebalo lagati. Ubijeđen sam da istražitelji znaju svaku sitnicu i sve ostalo što se dešavalo u Grabovici, pa prema tome nemam potrebe da lažem ili da petljam. Siguran sam da samo treba istinu govoriti" rekao je Ramiz Delalić.


Ponavljajući kako zbog podrške Haliloviću imao puno problema tokom i poslije rata, Delalić je govorio i o svom hapšenju '93. godine u sklopu akcije Trebević 2. Branilac je primijetio kako je Ćelo uoči privođenja dobio pismo o tadašnjeg predsjednika Alije Izetbegovića u kojem je pisalo da će "sve biti u redu", te je sugerisao da je to bio znak Delaliću da će biti amnestiran, što se nakon sedam i po mjeseci i desilo. Delalić je tada bio osuđen zbog nepoštivanja komandi nadređenih, ali je političkom odlukom amnestiran. Danas je rekao da ne zna šta je ta Izetbegovićeva rečenica trebala značiti.

Suđenje Seferu Haliloviću bit će nastavljeno sljedeće sedmice sa novim svjedokom.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 236

ASANACIJA KOSOVA: Prikrivanje ili otkrivanje zločina
SAMOODBRANA: Krajišnik želi stopama Miloševića i Šešelja
RIZIK SVEDOČENJA: Komandant Čeliku pod unakrsnom paljbom
OD GRABOVICE DO KAZANA: Zakasnili obračun ispod Trebevića
GARANCIJE: Tužilac ne veruje Haradinaju i UNMIK-u