HomeODBRANA: “SVJEDOK JE VEĆ LAGAO PRED SUDOM”
Ramiz Delalić Ćelo je, u nastavku svjedočenja, tvrdio da Sefer Halilović ne samo što nije proveo istragu nakon zločina u Grabovici, nego je zanemarivao i naredbe nadređenih da to mora uraditi. Odbrana je pokušala da dovede u pitanje njegov kredibilitet, tvrdeći da je Delalić već prije lagao pred drugim sudovina.

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

Drugog dana svjedočenja na suđenju Seferu Haliloviću, svjedok optužbe Ramiz Delalić Ćelo je tvrdio da je optuženi znao za zločin u Grabovici ali nije sproveo istragu uprkos naredbama nadređenih u Sarajevu da to mora učiniti. Delalić je ponovio da je pokušao pomoći dvojici dječaka čija porodica je ubijena u Grabovici ali nije za to dobio odobrenje od nadređenih.

Prema njegovom svjedočenju, dan nakon ubistva 33 hrvatska civila u Grabovici, Sefer Halilović i Zulfikar Ališpago su naredili postavljanje kontrolnog punkta na ulazu u selo, kako niko ne bi mogao da se na licu mjesta uvjeri šta se desilo. “Nije bilo govora o hapšenju” rekao je Ćelo. “Da su nekog htjeli uhapsiti, to bi bilo lako. Svako ko kaže da je bilo šta preduzeo, laže!”.

Delalić se vratio u Jablanicu, na Istureno komandno mjesto operacije Neretva ’93, neposredno pred povratak njegovih vojnika u Sarajevo i prisustvovao je postrojavanju jedinica pod komandom Sefera Halilovića. “Sefer je rekao vojnicima da se paze hapšenja u tunelu do Sarajeva. Rekao je da trebao pokriti prljavi veš”, opisao je Ćelo. Krajem oktobra, u sklopu operacije Trebević 2, uhapšeni su i on i Sefer Halilović i veći broj pripadnika jedinica koje su učestvovale i u operaciji Neretva ’93. Delalić smatra da je uhapšen zbog podrške koju je do tada pružao Seferu Haliloviću. Dobre odnose sa Halilovićem Delalić je, kako je rekao, prekinuo 1996. godine.

U unakrsnom ispitivanju Halilovićev branilac Peter Morrissey/Piter Morisi je ukazivao na nepouzdanost tvrdnji ovog svjedoka, kao i na mogućnost da se protiv Delalića možda vodi istraga u vezi slučaja Grabovica, koji još nije zatvoren. “Svjedok je inteligentan i vrlo dobro obaviješten kakvi dokazi postoje protiv njega”, rekao je Morisi.

Branilac je podsjetio Delalića da se u optužnici za Grabovicu navodi da je upravo on “naredio da se leševi ubijenih sakriju”, te da su vojnici “9. motorizovane i 10. brdske brigade zakopali i spalili neke od leševa”. Delalić je ovo negirao. Odbrana je izrazila sumnju u vjerodostojnost Delalićevog iskaza o dvojici dječaka iz Grabovice, navodeći kako se on ne podudara sa njihovim svjedočenjem pred ovim sudom. Delalić je, međutim, ostao pri svom iskazu. Po odbrani, upitan je i dio Delalićevog svjedočenja o ulozi novinara Šefke Hodžića koji je, navodno, radio za interese Sefera Halilovića. “Vi Hodžića namjerno prljate jer znate da njegovo svjedočenje može da vam naudi”, sugerirao je branilac Morisi, ali je Delalić i to negirao. Branilac je također pomenuo kako je Delalić u prošlosti već lagao pred sudom u Sarajevu.

Svjedočenje Ramiza Delalića se nastavlja i sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 235

ZVANIČNA VERZIJA: "Zakonita, postupna, selektivna i pravilna" likvidacija
RUČAK U LAPUŠNIKU: Komandant Čeliku na klupi za svedoke
"ĆELO" PROTIV SEFERA: Ratni drug kao svedok optužbe
LISTA ČEKANJA: Nestrpljenje Milana Martića
KRAJIŠNIK I KARADŽIĆ: Mladićevi "politički gospodari"