HomeMETAK, NOŽ, SJEKIRA
U nastavku suđenja Seferu Haliloviću svjedočio je patolog koji je utvrđivao uzrok smrti žrtava iz hercegovačkog sela Uzdol. Za narednu sedmicu najavljeno svjedočenje Ramiza Delalića Ćele, ratnog zamjenika komandanta Devete motorizovane brigade čiji su vojnici osumnjičeni da su počinili masakr nad 33 civila u selu Grabovica 8.i 9. septembra 1993. godine.

Nakon dvije sedmice pauze, u nastavku suđenja Seferu Haliloviću, bivšem načelniku štaba Armije BiH, prvi svjedok optužbe bio je dr Šimun Anđelinović, patolog iz Splita. Doktor Anđelinović je 17. septembra 1993. u Kliničkom centru Firule u Splitu izvršio pregled i obdukciju tijela 27 hrvatskih civila koji su tri dana ranije ubijeni u hercegovačkom selu Uzdol.

Tim kojim je rukovodio, rekao je svjedok, nije imao dovoljno vremena za detaljnu obdukciju svih tijela, ali je vanjski pregled, po njemu, bio dovoljan da se utvrdio nasilna smrt uzrokovana u najvećem broju automatskim oružjem. Jedan broj žrtava je imao povrede nanesene nožem ili sjekirom. Svjedok je također izjavio da su imena žrtava, datumi rođenja i vrijeme smrti “doktorima rečeni od strane osoba koje su donijele pokojnike” . Prema navodima optužnice, tijela ubijenih u bolnicu su donijeli pripadnici HVO-a.

U unakrsnom ispitivanju Halilovićev branilac Peter Morrissey/Piter Morisi tvrdio je da su rezultati obdukcije “nepouzdani” jer su “urađeni na brzinu” i tri dana poslije maskara. Morrissey je također naveo mogućnost da su vlasti Herceg Bosne pokušale iskoristiti zločin u Uzdolu u propagandne svrhe, sugerišući svjedoku da mu je naređeno da brzo završi pregled, "zato što su zvaničnici Herceg Bosne željeli da se održi press konferencija vezana za ta pitanja". Svjedok je to negirao rekavši da nije znao za press konferenciju. "Mi smo cijeli dan bili zatvoreni u salu i samo smo napravili pauzu negdje u popodnevnim satima, za nešto sto se može nazvati ručkom".

Sljedeće sedmice će se, kako je najavljeno, kao svjedok optužbe u sudnici pojaviti Ramiz Delalić Ćelo, bivši zamjenik komandanta Devete motorizovane brigade Armije BiH. Pripadnici ove brigade su prema optužnici i svjedocima optužbe 8. i 9. septembra 1993. počinili masakr nad 33 civila u selu Grabovica, u dolini Neretve. Dječak koji je svjedočio kao zaštičeni svjedok, a kome je u Grabovici ubijena cijela porodica, naveo je "vojnika u civilu po nadimku Ćelo" kao osobu koja ga je ispitivala nakon masakra, tražeći da identifikuje vojnike koji su ubili pet članova njegove. Delalićevo prisustvo u Grabovici neposredno nakon zločina spomenulo je još nekoliko svjedoka optužbe.

Sud u Sarajevu vodi istragu o ulozi Ramiza Delalića Ćele u ubistvu koje se desilo u martu 1992. godine na vjenčanju u glavnom gradu BiH. Delalić se smatra glavnim osumnjičenim u ovom slučaju. Na zahtjev odbrane u utorak će se, prije početka svjedočenja, raspravljati o njegovom statusu jer se Delalić nalazi na uslovnoj slobodi.

Sefera Halilovića optužnica tereti da je kao zapovjednik operacije Neretva ’93., tokom koje su se dogodila ubistva u Grabovici i Uzdolu, odgovoran jer nije spriječio ili kaznio počinioce zločina. Tadašnji načelnik Glavnog štaba ABiH tereti se po načelu zapovjedne odgovornosti.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 235

ZVANIČNA VERZIJA: "Zakonita, postupna, selektivna i pravilna" likvidacija
RUČAK U LAPUŠNIKU: Komandant Čeliku na klupi za svedoke
"ĆELO" PROTIV SEFERA: Ratni drug kao svedok optužbe
LISTA ČEKANJA: Nestrpljenje Milana Martića
KRAJIŠNIK I KARADŽIĆ: Mladićevi "politički gospodari"