HomeSANDŽAČKI LOBI U SARAJEVU
Prema dokumentima bosanskohercegovačkih službi sigurnosti kojima raspolaže Ured tužilaštva, na čelu tzv. sandžačkog lobija u Sarajevu 1993. godine bio je Ejup Ganić, tadašnji član ratnog Predsjedništva BiH. General Vahid Karavelić je, na suđenju Seferu Haliloviću, izjavio da ne može potvrditi ovakve informacije

Vahid Karavelić, svjedok na suđenju Stanislavu GalićuVahid Karavelić, svjedok na suđenju Stanislavu Galiću

General Vahid Karavelić, u nastavku svjedočenja na suđenju bivšem načelniku Glavnog štaba Armije BiH, Seferu Haliloviću, nije znao odgovor na pitanje tužioca o članovima i reputaciji tzv. sandžačkog lobija u Sarajevu 1993. godine. Takva pitanja Karavelić je ocijenio "preteškima".

Svjedok smatra da bi bilo "bilo neozbiljno" s njegove strane da na to odgovara, budući da u Sarajevu postoji "neograničeni broj" lobija, od kojih je "sandžački" samo jedan.

Prema dokumentima sigurnosnih službi kojima raspolaže Ured tužioca a koji su pokazani Karaveliću tokom pripremnih razgovora za svjedočenje, na čelu tzv. sandžačkog lobija u Sarajevu 1993. godine bio je Ejup Ganić, tadašnji član ratnog Predsjedništva BiH.

Na insistiranje sudije da ipak odgovori na postavljeno pitanje, Karavelić je kazao da je dokumente koji govore o tome prvi put vidio prije nekoliko dana u Hagu, te da on na osnovu onog što je u njima pročitao, ne može reći da je Ganić - koji se "borio rame uz rame s njim cijeli rat" - bio član nekog lobija. "Ja to ne mogu reći, niti za njega niti za bilo koga drugoga."- odgovorio je svjedok. Karavelić je prije toga rekao da je "čuo da je optuženi Halilović iz Sandžaka ali da ni to ne može "sto posto tvrditi".

Svjedočenje generala Vahida Karavelića, bivšeg komandanta Prvog korpusa Armije BiH, nastaviće se najvjerovatnije do kraja ove sedmice. Nakon njegovog svjedočenja sudsko vijeće je najavilo pauzu u suđenju u trajanju od dvije i po sedmice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 231

NEPOŠTOVANJE SUDA: Odbrana predsednika, imena i plemena
UZDOL, 15.9.1993: Novinarka BBC na mjestu zločina
MARŠ NA DRINU: Pesma za kanadskog generala
SEDMA MUSLIMANSKA: Ko se borio, a ko je pljačkao
NIKO KRIV: Trojica optuženih brane svoju nevinost